Spaljeno 2.600 kuća Rohinja, gotovo 60.000 pobjeglo

Pitanje blizu 1,1 milijuna pripadnika Rohinja muslimana koji žive u Mijanmaru predstavlja najveći izazov za čelnicu te države Aung San Suu Kyi (Arhiva)
Pitanje blizu 1,1 milijuna pripadnika Rohinja muslimana koji žive u Mijanmaru predstavlja najveći izazov za čelnicu te države Aung San Suu Kyi (Arhiva)

Gotovo 2.600 kuća je spaljeno na sjeverozapadu Mijanmara u toku prethodne sedmice, u oblasti gdje žive Rohinja muslimani, a približno 58.600 pripadnika te nacionalne manjine je prebjeglo u Bangladeš, saopćili su predstavnici UNHCR-a u toj zemlji.

Zvaničnici Mijanmara su za paljenje kuća okrivili oružanu grupu Vojska spasa Arakan Rohinja, a ta grupa je preuzela odgovornost za koordinirane napade na sigurnosne stanice, što je uzrokovalo prošlosedmične sukobe, prenosi Reuters.

Međutim, Rohinja muslimani koji su prebjegli u Bangladeš kazali su da kampanja paljenja kuća i ubijanje pripadnika vojske Mijanmara ima za cilj da ih protjera iz te oblasti.

Najugroženija nacionalna manjina u svijetu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je ranije na moguću humanitarnu katastrofu na zapadu Mijanmara i insistirao da se sigurnosne snage te zemlje obuzdaju, nakon što je gotovo 400 osoba, uglavnom pripadnika Rohinja, poginulo u sukobima.

Pitanje blizu 1,1 milijuna pripadnika Rohinja muslimana koji žive u Mijanmaru predstavlja najveći izazov za čelnicu te države Aung San Suu Kyi, koju neki zapadni kritičari napadaju jer se nije zauzela za tu manjinu koja se godinama žali na progone.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Izvor: Agencije


Povezane

U Bangladešu su pronađena tijela 26 žena i djece Rohinja, koji su pokušali da pobjegnu od nasilja u Mijanmaru. Samo prošle sedmice gotovo 30.000 Rohinja muslimana napustilo je ovu državu. Bangladeš je pooštrio granične kontrole, a mnogi od njih su vraćeni natrag. Američka ambasadorica pri UN-u od mijanmarske vojske zatražila je da ne napada civile […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO