Smrtonosni napad na elektranu i Iraku

Navodno se dva napadača prerušila u radnike, dok je treći uzeo uniformu pripadnika sigurnosnih snaga (Arhiva)

Najmanje tri napadača upala su u elektranu u Samarri u Iraku i digli se u zraku, uslijed čega je život izgubilo sedam radnika, dok je osmorica pripadnika sigurnosnih snaga ranjeno, saopćile su iračke vlasti.

General brigade Yahya Rasoul rekao je da su se dva napadača prerušila u radnike, dok je treći uzeo uniformu pripadnika sigurnosnih snaga, navodi AP. Samarra se nalazi 125 kilometara sjeverno od glavnog grada Iraka, Bagdada.

ISIL preuzeo odgovornost za napad

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant je putem interneta preuzela odgovornost za napad.

Glasnogovornik Ministarstva za električnu energiju iraka, Musab al-Mudaris, rekao je da je sedam radnika ubijeno, kao i osam pripadnika sigurnosnih snaga, s tim što je on rekao da je bilo četiri napadača.

Prema njegovim riječima, jedan napadač je ubijen, dok su se ostali digli u zrak.

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je u četvrtak pobjedu nad ISIL-om u Tal Afaru i cijeloj pokrajini Nineveh.

Izvor: Agencije


Povezane

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je pobjedu nad grupom ISIL u Tal Afaru, istakavši da su pripadnici te grupe u potpunosti protjerani iz pokrajine Niniva.  Mnogi Iračani koji su pobjegli od ratnih sukoba, iz Tal Afara se premještaju u novi kamp u pokrajini Nimrud.

Published On 01 Sep 2017

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je pobjedu nad ISIL-om u Tal Afaru te istaknuo da su pripadnici te skupine protjerani iz pokrajine Niniva. Mnogi Iračani koji su pobjegli od ratnih sukoba iz Tal Afara smještaju se u novi kamp u pokrajini Nimrud.

Published On 31 Aug 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO