Protest Moskve zbog diplomatske krize sa SAD-om

Ruski diplomati rekli su vatrogascima kako nema potrebe za intervencijom (AP)
Ruski diplomati rekli su vatrogascima kako nema potrebe za intervencijom (AP)

Rusija je pozvala na razgovor zamjenika američkog veleposlanika u Moskvi i optužila Sjedinjene Države da žele izvršiti pretres ureda njezine trgovinske misije u Washingtonu, čije korištenje je obustavila Bijela kuća.

“Pozvali smo na razgovor zamjenika američkog veleposlanika u Moskvi Anthonyja Godfreya. Predali smo mu prosvjednu notu u vezi namjere američkih vlasti da izvedu pretres u prostorijama ruske trgovinske misije u Washingtonu”, navelo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Dodalo da je ta zgrada u vlasništvu ruske države i da je pod diplomatskim imunitetom.

Ruska diplomacija u petak je optužila Sjedinjene Države da također žele izvršiti pretres prostorija ruskog konzulata u San Franciscu, kao i obližnju zgradu u kojoj žive diplomati i djelatnici tog diplomatskog predstavništva.

“Američke specijalne službe namjeravaju izvršiti pretres konzulata u San Franciscu i stanova djelatnika koji žive u zgradi i imaju diplomatski imunitet”, naglasila je u priopćenju glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Nezakonito postupanje

Prema prosvjednoj noti predanoj Godfreyu, Rusija drži “nezakonitima” pretraživanja tih diplomatskih zgrada bez nazočnosti ruskih službenih predstavnika.

“Te premetačine i prijetnja razbijanjem ulaznih vrata je agresija bez presedana koju američke specijalne službe mogu iskoristiti kao provokaciju protiv Rusije pomoću podmetnutih kompromitirajućih predmeta”, navodi ruska diplomacija.

“Američke vlasti moraju prekinuti gruba kršenja međunarodnog prava i odustati od kršenja imuniteta ruskih diplomatskih institucija”, navodi se u priopćenju i dodaje da Moskva zadržava pravo poduzimanja protumjera.

Washington je u četvrtak Rusiji naredio da do subote zatvori svoj konzulat u San Franciscu i podružnice u Washingtonu i New Yorku nakon što je Moskva naložila smanjenje broja djelatnika i diplomata američkog diplomatskog predstavništva u Rusiji.

Dim iz konzulata

Prethodno je objavljeno da iz dimnjaka ruskog konzulata u San Franciscu, koji po nalogu administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa treba da se zatvori, kulja crni dim.

Agencija AP je navela da su vatrogasci u petak došli do konzulata, ali im nije dozvoljeno ući u zgradu.

Reporter američke agencije čuo je kako su ljudi koji su izašli iz zgrade rekli vatrogascima da “nema problema jer osoblje konzulata pali neidentificirane predmete u kaminu”.

Događaje u ruskom konzulatu glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je nazvala “cirkusom i novom hajkom”.

Po njenim riječima, koje prenose ruski mediji, osoblje generalnog konzulata u San Franciscu provodi pripreme za privremenu obustavu rada.

I ruski mediji su potvrdili kako su pred zgradu konzulata došla vatrogasna kola zbog dima, a prema riječima vatrogasaca dim je dopirao iz kamina.

“I odmah su počela pitanja američkih novinara kakav je to dim koji se vije iznad ruskog diplomatskog predstavništva. Odgovaram – u toku su pripreme za privremenu obustavu rada. S tim u vezi mogu  se zatvarati prozori, isključivati svetlo, zatvarati vrata, izbacivati otpad”, napisala je Zaharova na svom Facebook profilu.

Zaharova: Zatvaranje rusko-američkih odnosa

Dodala je da radnici konzulata, umjesto da ispunjavaju svoje obaveze, moraju žurno zatvoriti zgradu.

“Doduše ne zgradu, već rusko-američke odnose kako bi ih sačuvali za neka bolja vremena”, zaključila je Zaharova.

U odgovoru na nove sankcije koje je odredio američki Kongres, službena Moskva je krajem srpnja naredila SAD-u smanjenje broja diplomatskog i tehničkog osoblja koje radi u veleposlanstvu i američkim konzulatima u Rusiji.

Primjenom te odluke 755 osoba je moralo napustiti svoje dužnosti, pri čemu je određeno da američka diplomatska nazočnost može maksimalno iznositi 455 osoba, što je razina ruske prisutnosti u SAD-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO