Mediji: Otkriven tajni plan NATO-a za obuzdavanje Rusije

Predloženo je i da se u Evropi aktivnije angažiraju avioni B-2 i B-52 (Arhiva)
Predloženo je i da se u Evropi aktivnije angažiraju avioni B-2 i B-52 (Arhiva)

NATO je poslao članicama Alijanse tajni dokument u kojem su nabrojane varijante reagiranja u slučaju da Rusija naruši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, piše njemački list Sueddeutsche Zeitung, pozivajući se na izvore.

Prema pisanju lista, u dokumentu pod naslovom “Šta bi bilo da…” nabrojano je 39 mogućih načina “obuzdavanja” Rusije, a među njima su intenzivnija strategija nuklearnog obuzdavanja, postavljanje novih sistema za rano otkrivanje projektila i jačanje mornaričke odbrane.

Predloženo je i da se u Evropi aktivnije angažiraju avioni B-2 i B-52, kao i da se poveća operativna gotovost eskadrila bombardera koji su razmješteni u Evropi, a sposobni su da nose nuklearnu municiju, navodi list i dodaje da autori dokumenta pozivaju da pregovori sa Rusijom počnu.

Međusobno optuživanje Moskve i Washingtona

Oni su, također, protiv toga da Sjedinjene Države raskinu Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i da se posvete izradi sopstvenih projektila, jer alijansa vjeruje da bi to moglo da “zaoštri antiameričko raspoloženje”.

Kako se navodi, nove sankcije Moskvi zbog Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa kategorički se odbijaju kao rješenje.

Predstavnik NATO-a u odgovoru na pitanja lista nije ni opovrgao ni potvrdio postojanje tajnog dokumenta, ali je saopćio da se unutar Alijanse razgovara o poštovanju Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.

Taj sporazum zabranjuje posjedovanje balističkih i krstarećih raketa sa prečnikom dejstva od 500 do 5.500 kilometara, a Moskva i Washington se međusobno optužuju za narušavanje tog sporazuma koji je potpisan 1987. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO