Francuska protiv ostanka Assada na vlasti

Najveći problem pregovora jeste pitanje ko će nadzirati sjevernu pokrajinu Idlib (Reuters)
Najveći problem pregovora jeste pitanje ko će nadzirati sjevernu pokrajinu Idlib (Reuters)

Dok su kazahstanske vlasti potvrdile da će novi krug mirovnih pregovora o Siriji biti održan u Astani 14. i 15. rujna, iz Francuske apeliraju na političku tranziciju koja neće uključivati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Ne možemo izgraditi mir s Assadom. On ne može biti rješenje”, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian za francuski RTL radio.

“Rješenje je odrediti vremenski okvir za političku tranziciju koja će dovesti do novog ustava i izbora. Ta tranzicija se ne može dogoditi s Basharom al-Assadom”, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nedavno rekao kako uklanjanje sirijskog predsjednika s vlasti “nije preduvjet za mir” u toj ratom zahvaćenoj zemlji, kao i da ne vidi “legitimnog zamjenika” za Assada koji je na vlasti od 2000. godine.

Po Macronu, borba protiv skupine ISIL je prioritet za Francusku.

Zone deeskalacije

U međuvremenu su, uz potvrdu termina novog kruga mirovnih pregovora o Siriji, iz Rusije, Irana i Turske stigle potvrde da će tom prilikom u Astani razmotriti dodatne detalje o “zonama deeskalacije”.

To uključuje i problematično pitanje tko će nadzirati sjevernu pokrajinu Idlib, navodi se u priopćenju kazahstanskog Ministarstva vanjskih poslova, a prenosi AFP.

Pregovori zaraćenih strana u Astani održavaju se pod pokroviteljstvom spomenute tri države, a održat će se paralelno s pregovorima u europskom sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi. 

Više od 320.000 osoba smrtno je stradalo u sirijskom sukobu koji je počeo u ožujku 2011. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO