Bijela kuća hitno traži novac za pomoć Teksasu

Pomoć će biti upućivana kako budu pristizali podaci o šteti nastaloj zbog poplava (EPA)

Bijela kuća će zatražiti od Kongresa da hitno deblokira oko 7,9 milijardi dolara za pomoć žrtvama uragana Harvey koji je poharao Teksas i dio Louisiane, potvrdio je neimenovani američki dužnosnik.

Istovremeno, spasioci mukotrpno pretražuju poplavljena područja u potrazi za preživjelima.

Zbog oluje, jedne od najrazornijih koja je pogodila Sjedinjene Države, svoje je domove moralo napustiti milijun ljudi, a strahuje se da je 50 ljudi poginulo u poplavama koje su paralizirale Houston, podignule razinu rijeke na rekordnu visinu i prekinule opskrbu pitkom vodom u Beaumontu u Teksasu, gradu od 120.000 ljudi.

Trumpova administracija u pismu Kongresu zatražila je 7,9 milijardi američkih dolara kao početnu pomoć nastradalim područjima.

Savjetnik za domovinsku sigurnost Bijele kuće Tom Bossert rekao je novinarima da će pomoć dolaziti u fazama.

Trump ponovo u Teksasu

Teksaški guverner Greg Abbott upozorio je da će njegova država možda trebati više od 125 milijardi dolara.

Bossert je kazao da Trumpova administracija želi da Kongres odobri mjere za ublažavanje katastrofe kao samostalne, a ne da ih doda drugim mjerama, poput dopuštenja da se podigne stopa duga.

Američka vlada ima zakonsko ograničenje koliko novca može posuditi da se pokrije proračunski deficit kao rezultat toga što Washington troši više no što prikupi porezima. Samo Kongres može povećati to ograničenje. Trump namjerava ponovno posjetiti poplavljeno područje u subotu.

Premda se u Houstonu razina vode spustila u mnogim područjima, gradonačelnik Sylvester Turner pozvao je na dobrovoljnu evakuaciju na zapadnoj strani grada. On je rekao da poplavljena područja mogu biti u opasnosti dok vojni inženjeri nastavljaju puštati vodu u susjedno područje Buffalo Bayoua da spriječe pucanje brane i nasipa.

Pomoć će iznositi i 150 milijardi dolara

Bijela kuća je za sada registrirala više od 436.000 zahtjeva za obnovu kuća.

No, prema nekim procjenama pomoć potrebna žrtvama uragana Harvey u Teksasu i Louisiani dosegnula je 150 milijardi dolara, a iznosi koji se navode bi predstavljali samo početni iznos.

Savjetnik Bijele kuće za domovinsku sigurnost Tom Bossert rekao je ranije kako će zahtjev za odobrenjem sredstava za pomoć vjerojatno biti upućen u nekoliko faza, kako budu pristizali podaci o šteti nastaloj zbog poplava.

Iznos koji će biti potreban za obnovu šteta uzrokovanih uraganom vjerojatno će se približiti iznosu od 110 milijardi dolara koliko je izdvojeno 2005. nakon uragana Katrina.

Izvor: Agencije