SAD ne dozvoljava prodaju oružja Erdoganovom osiguranju

Protiv 19 ljudi, uključujući 15 pripadnika turskih sigurnosnih snaga, u SAD-u je podignuta optužnica zbog napada na demonstrante
Protiv 19 ljudi, uključujući 15 pripadnika turskih sigurnosnih snaga, u SAD-u je podignuta optužnica zbog napada na demonstrante

Američka administracija povukla je prijedlog da se osiguranju turskog predsjednika Tayipa Reccepa Erdogana dozvoli kupovina oružja američke proizvodnje u vrijednosti 1,2 miliona dolara, nakon sukoba s demonstrantima tokom Erdoganove posjete Washingtonu ovog proljeća.

Zvaničnik Kongresa, koji je želio ostati anoniman, jer nije ovlašten govoriti javno o tom pitanju, rekao je da je State Department formalno povukao svoj prijedlog Kongresu u vezi s planiranom prodajom, prenosi AP.

Podignuta optužnica

Početkom godine administracija Donalda Trumpa obavijestila je Kongres da planira dozvoliti proizvođaču oružja Sig Saueru u New Hampshireu da proda više stotina poluatomatskih pušaka i municije jednom turskom posredniku kako bi bilo upotrijebljeno za sigurnosne snage predsjednika Turske.

Protiv 19 ljudi, uključujući 15 pripadnika turskih sigurnosnih snaga, u SAD-u je podignuta optužnica zbog napada na demonstrante u maju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO