Odlazak Stanislava Petrova: Čovjek koji je spriječio nuklearni rat

Umjesto napada Petrov je prijavio grešku u sistemu (EPA)

Sovjetski oficir Stanislav Petrov, koji je spriječio potencijalni nuklearni rat između SSSR-a i SAD-a, umro je u 77. godini.

Nedugo nakon ponoći 26. septembra 1983. bio je na dužnosti i nadgledao radarski sistem upozorenja u bunkeru u blizini Moskve kad je na radaru primijetio nekoliko raketa iz SAD-a kako idu prema SSSR-u.

Prema protokolu, sovjetska vojska morala bi odgovoriti nuklearnim napadom, ali Petrov je odlučio da neće obavijestiti nadređene.

“Kad sam vidio poruku upozorenja, ustao sam sa stolice. Znao sam da ću snositi posljedice zbog svoje odluke”, rekao je Petrov prije sedam godina u intervjuu za Russia Today.

Nije prijavio mogući napad jer je posumnjao da je bila riječ o računarskoj grešci. Smatrao je da bi u slučaju američkog nuklearnog napada došlo do stotinu istovremenih lansiranja raketa.

Prijavio grešku u sistemu

“Trebao sam uzeti telefon u ruke, ali nisam se mogao pomaći. Osjećao sam se kao da se pržim na vrućoj tavi”, rekao je Petrov.

Umjesto napada prijavio je grešku u sistemu.

“Nakon 23 minute shvatio sam da se zaista ništa nije dogodilo. Bilo je to veliko olakšanje.” Petrov je tek tada prijavio incident nadređenima, koji nisu odobravali njegovu odluku.

Prekršio je protokol i naređenja, te je premješten na manje odgovornu poziciju, a ubrzo je i penzionisan.

Kad je njegova priča izašla u javnost 1998. godine, hvaljen je kao “čovjek koji je spriječio nuklearni rat”.

“Prvo sam bio iznenađen kad su me ljudi počeli nazivati junakom. Nikad se nisam smatrao junakom – na kraju krajeva, samo sam radio svoj posao”, rekao je on.

Petrov je preminuo još 19. maja u svom domu nedaleko od Moskve, prenosi Index.hr.

Njegova priča izašla je u javnost zahvaljujući njemačkom političkom aktivisti Karlu Schumacheru, koji je s njim održavao kontakt tokom godina.

Petrov je živio skromno, daleko od očiju javnosti, pa je tako Schumacher tek nedavno saznao i za njegovu smrt.

Izvor: Agencije