Hamas spreman za pregovore sa Fatahom

Svi dosadašnji pokušaji da se dva pokreta izmire i formiraju zajedničku jedinstvenu vladu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali propali su (EPA)

Palestinski pokret Hamas objavio je da je spreman na pregovore s dugogodišnjim rivalskim Fatahom i na stvaranje vlade pomirenja zajedno s pokretom kojem je na čelu palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Hamas je u službenom saopćenju naveo kako se slaže da se “raspusti Administrativna komisija i upravljanje pojasom Gaze prepusti vladi premijera Ramija Hamdallaha, formiranoj na temelju konsenzusa te da se održe parlamentarni izbori”.

“Hamas poziva da se u Gazi formira vlada na temelju konsenzusa, koja će trenutačno početi obavljati svoje dužnosti, te na održavanje općih izbora”, navodi se u saopćenju.

U njemu se dodaje kako se Hamas odlučio na ovu objavu kao odgovor na napore Egipta usmjerene na postizanje pomirenja i okončanje dugogodišnjih unutrašnjih palestinskih podjela.

Spremnost za susret u Kairu

Palestinska samouprava, koju podupiru zapadne zemlje i kojoj je na čelu predsjednik Mahmbud Abbas, a pod kontrolom je Fataha, ratovala je s Hamasom oko upravljanja Gazom 2007., što je završilo Hamasovim preuzimanjem kontrole na njom.

Svi dosadašnji pokušaji da se dva pokreta izmire i formiraju zajedničku jedinstvenu vladu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali propali su.

Pokret koji je od 2007. nasilno preuzeo upravljanje Gazom sada je objavio da je spreman susresti se u Kairu s predstavnicima Fataha i drugih frakcija kako bi formirali jedinstvenu vladu.

“Hamas je spreman obnoviti dijalog s Fatahom kako bi se primijenio sporazum o pomirenju iz 2011. i formiranju jedinstvene vlade zajedno s drugim palestinskim frakcijama”, dodaje se u priopćenju Hamasa.      

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO