Turska, Iran i Rusija postavljaju posmatrače oko Idliba

Pokrajina Idlib u velikoj mjeri je pod kontrolom pobunjeničkih saveza, predvođenih Frontom al-Nusra (AP)

Rusija, Iran i Turska dogovorile su se da će rasporediti posmatrače na rubovima sigurnosnih zona u Idlibu, sirijskoj pokrajini koja je većim dijelom pod kontrolom boraca Fronta al-Nusra, izjavio je u petak turski ministar vanjskih poslova.

“Posmatrači iz te tri zemlje bit će raspoređeni na nadzornim tačkama u sigurnosnim zonama”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi nakon razgovora u Kazahstanu.

Dodaje se da će misija posmatrača biti sprečavanje sukoba između “[sirijskog] režima i opozicijskih snaga te svakog kršenja primirja”.

Pokrajina Idlib, na sjeverozapadu Sirije na granici s Turskom, u velikoj mjeri je pod kontrolom pobunjeničkih saveza predvođenih Frontom al-Nusra, bivšim ogrankom Al-Kaide.

Sigurnosne zone

Ona je jedna od četiri regije u Siriji, većim dijelom pod kontrolom protivnika predsjednika Bashara al-Assada, za koje su u maju Rusija, Iran i Turska dogovorile stvaranje sigurnosnih zona kako bi se podržao sporazum o primirju.

Preostale tri sigurnosne zone su Homs, u centralnom dijelu Sirije, istočna Guta, blizu prijestolnice Damaska, te jedna zona na jugu zemlje. 

Rusija i Iran bili su jaka podrška Assadu za vrijeme šestogodišnjeg rata, dok je Turska podržavala neke od pobunjeničkih frakcija koju su se borile protiv njega.

Izvor: Agencije