Turska: EU nas je izdala, ali se i dalje želimo pridružiti

'U jednom od najtežih perioda u našoj historiji naši prijatelji i saveznici ostavili su nas same', rekao je Celik (EPA)

Turska osjeća da su je izdali čelnici Evropske unije koji su pozvali na prekid pristupnih pregovora, ali se još nada da će se na kraju priključiti bloku, rekao je turski ministar za evropska pitanja Omer Celik.

Evropska unija zaoštrila je kritike prema Turskoj otkad je predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon neuspjelog državnog udara 2016. pokrenuo čistke među svojim protivnicima.

Erdogan je u martu optužio Berlin za “nacističku taktiku” kad je Njemačka spriječila turske ministre da govore na okupljanjima u toj zemlji.

Kancelarka Angela Merkel rekla je u jednoj predizbornoj raspravi prije deset dana da je jasno da se Turska ne bi trebala priključiti EU-u i da bi pregovori trebali biti prekinuti uprkos tome što je ta zemlja značajan saveznik u NATO-u.

Približavanje EU-a i Turske

Celik je kritikovao čelnike Unije zbog njihovih izjava o turskom pristupanju i rekao da neki od njih, poput Merkel, koriste kritike kako bi skrenuli pažnju s unutrašnjih problema Unije, poput Brexita, migranata i reformi.

“Sve to ostavljaju po strani, a antagonizam usmjeravaju prema Turskoj, kako bi prikrili svoje vitalne unutrašnje probleme”, rekao je Celik u intervjuu Reutersu.

“Zaista smo razočarani Angelom Merkel i nekim drugima u EU-u: u jednom od najtežih perioda u našoj historiji naši prijatelji i saveznici ostavili su nas same.”

Upitan osjeća li se Turska izdanom, rekao je “Da”.

Celik smatra da Evropska unija nije ispunila nijedno obećanje dato Turskoj, a da je Turska ispunila svoja obećanja.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u srijedu da ne vidi da bi se Turska mogla priključiti EU-u u “doglednoj budućnosti”.

“Šta je g. Juncker učinio, kakve je ogromne korake on napravio da pronađe rješenja i približi EU i Tursku? To je moje pitanje za g. Junckera”, rekao je Celik.

Turska je 1987. predala zahtjev za članstvo u EU-u, 1999. priznata je kao kandidat, a 2005. počela je pregovore s EU-om, koji nisu daleko dogurali.

Izvor: Agencije