Šeik Tamim: Katar spreman za rješenje krize u Zaljevu

Katarski emir kaže kako je spreman sjesti za pregovarači stol kako bi se riješila tromjesečna kriza.

Šeik Tamim bin Hamad Al Thani je trenutno na prvom putovanju u inostranstvo od početka katarskog diplomatskog spora s arapskim susjedima.

“Kao što znate, imamo opsadu Katara, koja traje više od 100 dana”, kazao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u petak u Berlinu.

“Razgovarali smo o spremnosti Katara da sjede za stol kako bi se riješilo ovo pitanje.”

Njemačka nudi pomoć

Administracija Merkel je objavila kako je spremna posredovati u krizi tokom koje su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli diplomatske i transportne veze s Katarom u junu.

Ove četiri arapske države optužuju Katar da podržava “terorizam”, što Doha kategorično negira.

Njemačka podržava diplomatske napore u pokušajima rješenja krize, a Merkel je pozvala sve strane da sjednu za pregovarački stol.

Ona je rekla kako je zabrinuta kako još nema rješenja krize te dodala kako je podržala napore Kuvajta i Sjedinjenih Američkih Država da posreduju za okončanje spora.

“Njemačka nije dio ovog konflikta, ali bi voljela, u skladu sa svojim vrijednostima, da pomogne u rješavanju ovog spora na način koji bi sačuvao obraz svih strana”, navela je Merkel.

Sigmar Gabriel, njemački ministar vanjskih poslova, kazao je kako će obavještajna služba ove evropske države igrati ulogu u raščišćavanju optužbi da Katar podržava “terorističke” grupe.

Novinar Al Jazeere Dominic Kane iz Berlina javlja kako Njemačka pokušava osnažiti diplomatski pritisak na države u sporu da se nađu za istim stolom.

Spor se treba riješiti diplomatski

“Njemačka ovdje želi igrati širu ulogu, diplomatski rečeno, u području Zaljeva i jasno pokazuje kako želi da se ovo pitanje riješi što brže i mirnije”, dodao je on.

Šeik Tamim bi trebao tokom dana otputovati u Pariz, gdje bi trebao razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Al Jazeerin analitičar Marwan Bishara smatra kako izgleda da jača momentum ka pronalasku diplomatskog rješenja.

“Svakako postoji potreba da se napreduje više u odnosu na posljednjih 100 dana, sada postoji razumijevanje svakog lidera u cijelom svijetu kako se spor mora riješiti diplomatski, i to prije nego kasnije”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije