Italija i Grčka: Evropski ministar finansija nepotreban

Premijeri dvije zemlje ocijenili su da ne treba osnivati funkciju samo da bi ona postojala. (EPA)

Italija i Grčka izrazile su rezerve prema pozivu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera za uspostavljanje funkcije ministra finansija EU-a, ocjenjujući da ne treba osnivati funkciju samo da bi ona postojala.

Italijanski premijer Paolo Gentiloni, koji učestvuje na samitu o grčko-italijanskoj saradnji na Krfu, rekao je da se njegova zemlja godinama zalagala za taj projekt, ali da “jedan ministar finansija mora stvarati prilike”, što znači da “nije dovoljno samo da se otvori to radno mjesto”, prenijela je agencija France-Presse.

Bilo kakvu buduću funkciju ministra finansija eurozone, kako je naveo, trebaju pratiti demokratski mehanizmi i moraju postojati jasni “politički i ekonomski ciljevi” iza takvog imenovanja.

Ne smije biti policajac za kažnjavanje

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je na istoj konferenciji za novinare,da nema potrebe za bilo kakvim ministrom finansija ako posao podrazumijeva jednostavno nadzor nad poštivanjem kriterija konvergencije eurozone.

“Ministar finansija koji bi bio samo policajac koji kažnjava neposlušne članice ne bi donio nikakav nov kvalitet”, rekao je on.

Juncker je u svom godišnjem govoru o stanju unije predložio da EU uvede funkciju evropskog ministra finansija, što bi, po njegovom mišljenju, bio veliki korak u pravcu daljnjeg integrisanja eurozone.

Njegov prijedlog podudara se sa sličnim zahtjevom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji kaže kako vjeruje da su eurozoni potrebne jače institucije da bi se izbjegli šokovi poput dužničke krize ili Brexita, dodaje francuska agencija.

Izvor: Agencije