Grupe za ljudska prava osudile hapšenja saudijskih učenjaka

Uhapšena su dva istaknuta saudijska islamska učenjaka Salman al-Odah i Awad al-Qarni (Reuters)

Grupe za ljudska prava osudile su nedavna hapšenja uvaženih vjerskih lidera, intelektualaca i aktivista iz Saudijske Arabije kao “koordinirani obračun sa disidentima”.

Hapšenja su se desila nakon poziva opozicionih utjecajnih ličnosti na demonstracije nakon molitve petkom, što nije naišlo na veliku podršku zbog pooštrenih sigurnosnih mjera. 

Online aktivisti su u nedjelju saopćili da je do 20 utjecajnih saudijskih vjerskih učenjaka uhapšeno. Dva dana nakon toga, pojavili su se izvještaju o novim hapšenjima. Amnesty International u petak je izrazio zabrinutost zbog hapšenja. 

“Nije bilo sedmice tokom posljednjih godina u kojoj je toliko uglednih ličnosti bilo na meti u tako kratkom periodu”, rekao je Samah Hadid iz ove organizacije. 

Organizacija je saopćila da se stanje ljudskih prava u ovoj državi “značajno pokvarilo” otkako je princ Mohammed bin Salman imenovan za prijestolonasljednika 21. juna. 

Human Rights Watch je također ukazao da se hapšenja trebaju povezati sa naporima princa da učvrsti vlast. 

“Ova hapšenja koja se čine politički motivirana su još jedan znak da Mohammed bin Salman nema stvarni interes da poboljša stanje njegove zemlje kada su u pitanju sloboda govora i vladavina zakona”, rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok. 

Stavovi o zaljevskoj krizi

Dva istaknuta saudijska islamska učenjaka Salman al-Odah i Awad al-Qarni uhapšena su, u okviru, kako se čini, oštrih mjera protiv islamista koji se smatraju kritičarima apsolutnih vladara u Kraljevini.

Odah, utjecajni klerik koji je bio u zatvoru od 1994. do 1999. zbog zagovaranja političke promjene i koga na Twitteru prati 14 miliona ljudi, navodno je zadržan u pritvoru zbog objave na Twitteru u kojoj podržava posredovanje da se razriješi žučna diplomatska svađa koja je u junu počela između Saudijske Arabije i Katara, prema podacima saudijske grupe za ljudska prava AlQST.

Saudijska Arabija, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, optužuje Katar da podržava islamske militante, što je optužba koju Doha negira.

Odaha su u subotu uvečer uhapsila tri člana sigurnosnog aparata nakon što je on na Twitteru napisao kako se moli da Saudijska Arabija i Katar riješe razmirice zarad dobrobiti svojih nacija.

Odah je pisao na Twitteru referirajući se na telefonski poziv između katarskog emira i saudijskog prestolonasljednika, koji je na kraju inicirao novu svađu i doveo do toga da Saudijska Arabija prekine sve pregovore. “Molim Boga da uskladi njihova srca zbog dobrobiti njihovih naroda”, napisao je Odah na Twitteru.

Odah je također privukao pažnju vlade javno izjavivši da homoseksualnost ne treba biti kažnjavana kao krivično djelo.

On je ranije smatran konzervativnim, pa ga je čak i Osama bin Laden navodio kao autoritet početkom 1990-ih iako ga je Odah kasnije javno prekorio zbog njegovih nasilnih aktivnosti.

BBC je opisao Odaha kao bivšeg vjerskog ekstremista i trenutnu saudijsku “zvijezdu društvenih mreža”, primijetivši kako je on na Snapchatu pisao da bi se muškarci trebali ženiti samo jednom ženom, što je nepopularno mišljenje u državi u kojoj je poligamija široko rasprostranjena.

Odah se također distancirao od nasilja i ekstremizma. U svojim objavama na Twitteru i videosnimcima priča o “ljubavi” i “milosti” naspram nasilja, kaže BBC.

Povodom obilježavanja šeste godišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. održao je govor u kojem je upitao preminulog vođu Al-Kaide Bin Ladena: “Hoćeš li biti sretan kad sretneš Boga Svemogućeg noseći na leđima teret stotina hiljada ili miliona žrtava?”

Izvor: Agencije