Google i Facebook štede milijarde eura na porezima u EU-u

Većinu prihoda ostvarenih u Evropskoj uniji Facebook i Google knjiže u Irskoj, zemlji s niskom stopom poreza na dobit (Arhiva)

Zemlje Evropske unije izgubile su do 5,4 milijarde eura poreznih prihoda od 2013. do 2015. godine zbog poreznih rupa koje su koristili Google i Facebook, pokazuje izvještaj izvjestitelja Evropskog parlamenta zaduženog za izradu prijedloga porezne reforme.

Digitalne multinacionalne kompanije “svode na minimum ukupne porezne obaveze u Evropskoj uniji preusmjeravanjem svih prihoda u zemlje članice s niskim poreznim stopama, poput Irske i Luksemburga”, navodi se u izvještaju Paula Tanga, člana socijalističke grupacije u Evropskom parlamentu.

U fokusu su izvještaji društvene mreže Facebook i tražilice Google, jer te dvije američke kompanije većinu prihoda ostvarenih u Evropskoj uniji knjiže u Irskoj, zemlji s niskom stopom poreza na dobit. Zahvaljujući tome, plaćaju daleko manje poreze u EU-u nego u drugim dijelovima svijeta.

Prijedlog porezne reforme

Izvan Evropske unije Google plaća devet posto poreza na ostvarene prihode, a u Uniji samo 0,82 posto, navodi se u izvještaju.

“Facebookovi porezi iskazani udjelom u prihodima knjiženima izvan EU-a iznose između 28 i 34 posto, dok su u EU-u izuzetno niski i iznose između 0,03 i 0,1 posto”, dodaje se u izvještaju.

Zbog toga su zemlje EU-a, uz izuzetak Irske, od 2013. do 2015. izgubile, prema procjeni, između 5,1 i 5,4 milijarde eura poreznih prihoda, zaključak je izvještaja.

Izvjestitelj Tang trebao bi kroz Evropski parlament “progurati” prijedlog porezne reforme, tzv. zajedničku korporativnu poreznu osnovicu, koja bi trebala uskladiti porezne olakšice na dobit kompanija među zemljama EU-a.

Prema njegovom pripremljenom amandmanu, multinacionalne kompanije plaćale bi porez u zemljama EU-a u kojima njihove digitalne platforme ostvaruju godišnje prihode od najmanje pet miliona eura.

Prema postojećim propisima, internetske kompanije plaćaju poreze samo u onim zemljama u kojima su fizički prisutne i registrovane, bez obzira na to gdje ostvaruju dobit.

Sjedište Amazona u Luksemburgu

Tangov amandman sličan je prijedlogu estonskog predsjedavanja EU-om, o kojem na ovosedmičnom sastanku u Tallinnu raspravljaju i ministri finansija zemalja EU-a.

Da su zemlje članice odlučile umjesto dobiti oporezivati prihode digitalnih kompanija, kao što sada predlaže Francuska uz podršku Njemačke, Italije i Španije, to bi im u periodu od 2013. do 2015. uz poreznu stopu pet posto donijelo prihode od četiri milijarde eura u slučaju Googlea i Facebooka, procjenjuje se u izvještaju.

Amazon bi također prema tom prijedlogu morao plaćati poreze. Trenutno je njegovo evropsko sjedište u Luksemburgu, što znači da je u periodu od 2013. do 2015. uglavnom bio oslobođen obaveze plaćanja poreza jer nije poslovao s dobiti, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije