UN poziva Mijanmar: Odmah prekinuti nasilje nad Rohinjama

Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, koja odbacuje svaku kritiku, najavila je da će uskoro prekinuti šutnju (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je Mijanmar da odmah prekine nasilje na zapadu te zemlje protiv muslimanske manjine Rohinja, koja masovno bježi u Bangladeš, a desetak dobitnika Nobelove nagrade pozvalo je UN da svim raspoloživim sredstvima okonča nasilje. 

U Yangonu je mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, koja je otkazala putovanje u New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda početkom sljedećeg tjedna i koja odbacuje svaku kritiku, istaknula da će uskoro prekinuti šutnju.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata Vijeće sigurnosti UN-a naglasilo je da je potrebno odmah osigurati humanitarni pristup Rohinjama.

Članice Vijeća sigurnosti pozivaju mijanmarsku vladu da se drži svojih obećanja u vezi s dostavom humanitarne pomoći državi Rakhine, prema deklaraciji koju je pročitao aktualni predsjednik Vijeća, etiopski veleposlanik Tekeda Alemu.

UN i nevladine organizacije imaju pristup pripadnicima manjine Rohinja samo u Bangladešu.

Gotovo 400.000 Rohinja sklonilo se u Bangladeš od kraja kolovoza u bijegu od represije mijanmarske vojske.

Guterres: ‘To je etničko čišćenje’

I glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je vladu Mijanmara da prekine vojnu operaciju i nasilje protiv Rohinja te kazao da egzodus trećine stanovnika muslimanske zajednice smatra etničkim čišćenjem.

“Kad je jedna trećina naroda Rohinja morala napustiti zemlju, možete li naći bolju riječ da to opišete nego etničko čišćenje?”, upitao je Guterres na konferenciji za novinare, a prenosi Reuters. 

Pozvao je mijanmarske vlasti da obustave vojnu akciju, prekinu nasilje, pridržavaju se vladavine prava i priznaju pravo na povratak svih koji su morali napustiti zemlju. 

Reakcija nobelovaca

Prema njegovim riječima, kriza u Mijanmaru destabilizira regiju, a humanitarna situacija je “katastrofalna”. Stoga je pozvao na pomoć Rohinjama. 

U međuvremenu je i desetak dobitnika Nobelove nagrade, među kojima su Pakistanka Malala Yousafzai, Bangladešanin Muhammad Yunus i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, u otvorenom pismu pozvalo UN na akciju. 

“Pozivamo vas da poduzmete odlučne akcije radi zaustavljanja nasilja nad nedužnim civilima”, napisali su Yousafzai i desetak nobelovaca.

Izvor: Agencije