SAD uveo nove sankcije Iranu

Iran je saopćio da se može povući iz tog sporazuma ako SAD nastavi s 'nasilnom' politikom sankcija (EPA)
Iran je saopćio da se može povući iz tog sporazuma ako SAD nastavi s 'nasilnom' politikom sankcija (EPA)

SAD je uveo ekonomske sankcije za 11 pojedinaca i entiteta pod optužbom da podržavaju iransku Revolucionarnu gardu ili učestvuju u neprijateljskim hakerskim napadima na američke banke, saopćilo je Ministarstvo finansija SAD-a.

“Sva imovina tih entiteta i osoba je zamrznuta, a američkih građanima je zabranjeno da posluju s njima”, navodi se u saopćenju Ministarstva, uz pojašnjenje da je jedan od obuhvaćenih entiteta podržavao iranski raketni program.

Ministar Steven Mnuchin je naveo da će njegovo Ministarstvo “nastaviti preduzimati oštre mjere protiv iranskih provokacija, bilo kao podršku Revolucionarnoj gardi ili teroristima”.

Kritike nuklearnog sporazuma

Prema njegovim riječima, sankcije se odnose na “iransku kompaniju koja nabavlja materijale za raketni program, aviokompanije koje osiguravaju transport boraca i oružja u Siriju i hakere koji su napadali američke finansijske institucije”.

Ovo se dogodilo istog dana kada je bilo očekivano da Bijela kuća objavi produžetak ublaženih sankcija, u skladu sa sporazumom iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu, koji je dogovorila administracija prethodnog američkog predsjednika Baracka Obame, prenosi AFP.

Novi predsjednik SAD-a Donald Trump je taj sporazum kritizirao, ali je do sada ostao pri njemu, podsjeća francuska agencija.

Iran je prošlog mjeseca saopćio da se može povući iz tog sporazuma ako SAD nastavi s “nasilnom” politikom sankcija.

Izvor: Agencije


Povezane

Iran nakon ukidanja sankcija – kakve su ekonomske perspektive te zemlje? Šta znači njen povratak na svjetsko naftno tržište? Kakvo je stanje ljudskih sloboda u Iranu i kakvi su odnosi sa zapadnim silama i državama Bliskog istoka? O tome u emisiji Kontekst govore:– ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Sayed Hossein Rajabi,– nekadašnji […]

Ranije je Trump upozorio Iran da se igra vatrom, dok je Zarif odgovorio da Teheran ne planira započinjati rat.

03 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO