Njemačka: SPD-u popularnost pada, desnim populistima raste

Liberali očekuju dobar rezultat na izborima (EPA)
Liberali očekuju dobar rezultat na izborima (EPA)

Deset dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pala je na najnižu vrijednost od početka godine, dok istovremeno desnim populistima iz Alternative za Njemačku (AfD) popularnost i dalje raste, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni na javnom servisu ARD.

Da se ove nedjelje održavaju izbori, samo 20 posto ispitanih biralo bi SPD, što je gubitak od jednog postotnog boda u usporedbi s prošlosedmičnim ispitivanjem. SPD je tako samo osam postotnih bodova ispred AfD-a, koji je poboljšao svoje vrijednosti za jedan bod i sada uživa podršku 12 posto ispitanih.

Prema istom ispitivanju, koje je za ARD proveo institut Infratest Dimap, demokršćanska unija CDU/CSU s kandidatkinjom Angelom Merkel osvojila bi 37 posto. Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila bi 9,5 posto, stranka Ljevica devet posto te Zeleni 7,5 posto.

Popularnost Angele Merkel važan faktor

Prema ovim rezultatima, kao moguća izborna koalicija u obzir dolazi sadašnja demokršćansko-socijaldemokratska ili koalicija između demokršćana, liberala i Zelenih.

Kako prenosi agencija dpa, prema nekim proračunima, koji ne uzimaju u obzir samo rezultate ispitivanja nego i aspekte poput popularnosti kancelarke Angele Merkel, najvjerovatnija koalicija nakon izbora jest ona između demokršćana i liberala.

Unija CDU/CSU, zajedno s FDP-om, posljednji je put vladala Njemačkom između 2009. i 2013. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Za manje od dvije sedmice u Njemačkoj će biti održani izbori za Bundestag. Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na to kako će najveći broj glasova ponovo osvojiti demokršćani kancelarke Angele Merkel. Ipak, najveća vijest je rast popularnosti Slobodne demokratske partije (FDP). Čini se kako će odluka o formiranju vlade na kraju biti u njihovim rukama.

Održana jedina televizijska debata njemačke kancelarke Angele Merkel i njenog glavnog protivkandidata Martina Schulza.  Glavne teme debate bile su izbjeglička kriza, integracija manjina u njemačko društvo te odnosi s Turskom. Parlamentarni izbori održavaju se za tri sedmice, 24. septembra. Angela Merkel je u utrci za treći kancelarski mandat, a Schulz se zbog kandidature povukao s mjesta […]

Solidan ekonomski rast njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dao je dobar vjetar u leđa i prednost u predizbornoj kampanji. Potrošnja raste, zapošljavanje obara rekorde, a rastu i plate. Dominic Kane provjerio je što zabrinjava birače i što oni traže.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO