Vojna vježba Rusije i Kine: Zajedničko more 2017.

Prva faza je održana od 22. do 27. jula u Baltičkom moru (EPA)

Kineska pomorska flota isplovila je iz luke u Qingdau, u istočnoj pokrajini Shandong, ka ruskom gradu Vladivostoku, kako bi učestvovala u zajedničkoj vojnoj vježbi s ruskom mornaricom.

Flota se sastoji od razarača “Shijiazhuang”, fregate “Daqing”, broda za opskrbu “Dongpinghu” te broda za spašavanje pod morem “Changdao”, javlja Xinhua.

Flota prevozi helikoptere koji polijeću sa brodova i spasilačka plovila s mogućnošću dubokog zaronjavanja.

Predstojeća vježba, koja će biti održana u Japanskom i Ohotskom moru, druga je faza godišnje zajedničke pomorske vježbe ove dvije zemlje.

Prva faza je održana od 22. do 27. jula u Baltičkom moru.

Borbe protiv podmornice

Za razliku od prethodnih vježbi , Zajedničko more 2017. će prvi put tokom druge faze mjesto događanja biti prošireno na more u blizini Ohotska.

Pomorske snage s obje strane će prvi put izvesti zajedničke vježbe spašavanja pod vodom i zajedničke vježbe borbe protiv podmornica, u kojima će učestovati više rodova vojske i više vrsta letjelica i brodova.

Kako su kazali vojni izvori, cilj vježbe, koja je dio godišnjeg programa, nije napad na neku treću stranu.

Cilj je učvrstiti i unaprijediti kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo i koordinaciju, produbiti prijateljsku i praktičnu saradnju između dvije vojske te unaprijediti sposobnosti zajedničkog rješavanja prijetnji na moru.

Izvor: Agencije