UN: Kampovi za izbjeglice u Mađarskoj su kao pritvor

Tražioci azila mogu napustiti kamp u slučaju pozitivnog odgovora na zahtjev ili se vratiti u Srbiju, odakle su došli (EPA)
Tražioci azila mogu napustiti kamp u slučaju pozitivnog odgovora na zahtjev ili se vratiti u Srbiju, odakle su došli (EPA)

Ujedinjeni narodi uputili su oštru kritiku Mađarskoj zbog odnosa prema tražiteljima azila, posebice stoga što ih automatski prebacuje u tzv. tranzitne zone napravljene od kontejnera.

“Ne zovem to tranzitom već pritvorom”, rekao je Filippo Grandi, šef UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), nakon posjeta tranzitnoj zoni Roeszke, jednom od dva takva kampa na granici sa Srbijom, prenosi AFP.

Posljednjih pola godine Mađarska sve podnositelje azila automatski prebacuje u kampove, kojima novinari nemaju pristup, dok se njihove prijave za azil procesuiraju.

“Do kraja procedure mogu proći tjedni i mjeseci”, upozorio je Grandi.

Istodobno, pohvalio je sustav kvota za prijem izbjeglica u okviru Europske unije i pozvao Mađarsku da se prestane protiviti i primi svoj dio izbjegličke i migrantske kvote.

Mađarski premijer Viktor Orban na meti je kritika zbog stalnog odbijanja da promijeni svoj stav protiv prihvata izbjeglica i migranata usprkos presudi najvišeg suda Europske unije ranije ovog mjeseca kojom je podržan sustav kvota za razmještanje izbjeglica, prenosi Reuters.

Dobar primjer iz EU-a

“Moj je dojam da postoji vrlo jasna namjera da se ograniči broj ljudi koji dolaze u Mađarsku tražiti zaštitu”, konstatirao je Grandi.

Po njegovu mišljenju, sustav kvota za izbjeglice i migrante u okviru EU-a, uveden 2015. godine na vrhuncu izbjegličke krize, “vrlo je dobar primjer podjele odgovornosti”.

“Takav se primjer može iskoristiti globalno. Nasilno raseljavanje globalni je fenomen koji se može riješiti samo posredstvom globalnih rješenja i solidarnosti”, kazao je Grandi.

Na kraju je poručio mađarskim vlastima da “zahtjev za azil nije zločin” i još se jednom usprotivio pritvaranjima tražitelja azila.

Tražitelji azila mogu napustiti kamp u slučaju pozitivnog odgovora na zahtjev ili se vratiti u Srbiju, odakle su došli u Mađarsku.

Prema stavu mađarskih vlasti, izbjeglice i migranti koji nemaju jasan status ne mogu se slobodno kretati po Mađarskoj, čime se smanjuju sigurnosni rizici. Takav stav naišao je na osudu Europske unije i nevladinih organizacija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO