Putin izgubio izbore u vlastitoj izbornoj jedinici

Vladimir Putin, Glasanje, Glasovanje, Izbori
Analitičari smatraju simboličnim da opzicija kontrolira četvrt u kojoj je Vladimir Putin registriran za glasanje (Reuters)

Koalicija liberalnih oporbenih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima koji su u nedelju održani u Rusiji, odnijevši pobjedu u više izbornih jedinica usred Moskve – uključujući i onu u kojoj je glasovao predsjednik Vladimir Putin.

Putinova stranka Ujedinjena Rusija, koja je na vlasti već 17 godina, osvojila je većinu mjesta na ovim izborima, no uspjeh oporbe u središtu ruske metropole nipošto nije zanemariv, tim prije što je Ujedinjena Rusija poražena u četvrti Gagarinski, u kojoj je glasovao i sam Putin, prenosi Tanjug.

Oporbena koalicija Ujedinjeni demokrati u toj četvrti je osvojila svih 12 mjesta.

Ujedinjeni demokrati, među kojima su liberalne stranke Jabloko i Parnas, osvojile su 11 od 12 mjesta u četvrti Tverckaja, koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja, dok su u četvrti Kamovniki osvojile svih 15 mjesta, osvojivši većinu u ukupno 14 moskovskih četvrti.

‘Šok i nevjerica’

Novinar Novaja Gazete i nositelj liste za Kamovniki, 33-godišnji Ilija Azar, kazao je za Daily Beast da se uopće nije nadao pobjedi i da se kandidirao samo kako bi poslao poruku o sudjelovanju u političkom životu, koji gotovo u potpunosti kontrolira Putinova stranka.

Kada je sutradan doznao da ga je izabralo gotovo 50 posto glasača, ostao je u “šoku i nevjerici”.

“Ujedinjenu Rusiju niste nigdje mogli vidjeti tijekom kampanje, dok smo mi išli od vrata do vrata kako bismo razgovarali s našim biračima. Možda je Ujedinjena Rusija bila previše lijena, naviknuta na pobjede na svakim izborima”, zaključio je Azar.

Dok su u ostalim dijelovima Rusije birači, uz izlaznost od samo 15 posto, uglavnom glasovali za vladajuću stranku, ovi Moskovljani su pokazali želju za promjenama, reformama i novim osobama u politici, navodi Index.hr.

Neki od kandidata koje su građani Moskve izabrali još prije nekoliko mjeseci bili su u zatvoru, ili su ih pretukli na ulici policija, ili proputinovski nasilnici, a izabrali su čak i one koje je Kremlj etiketirao kao “agente američke državne službe”.

Tako je Ilija Jašin, koji je osvojio prvo mjesto u četvrti Krasnoselski, u srpnju proveo 15 dana u zatvoru zbog sudjelovanja na antikorupcijskom prosvjedu u toj četvrti.

Jašinu se prošlog studenoga i prijetilo smrću, jer je svjedočio na suđenju zbog ubojstva svog političkog saveznika Borisa Nemcova, koji je ubijen ispred Kremlja.

Brojne pritužbe zbog namještanja

Kao i na mnogim dosadašnjim izborima u Rusiji – bilo da je riječ o predsjedničkim, parlamentarnim ili lokalnim – i na ovima su zabilježene brojne pritužbe zbog namještanja u korist Putinove stranke, a neovisna organizacija za nadgledanje izbora Golos prijavila je blizu 600 pritužbi, navodi se u tekstu.

Na paralelnim izborima za guvernera Ujedinjena Rusija osvojila je svih 15 guvernerskih položaja u zemlji.

S druge strane, odluka Kremlja da olabavi stroga ograničenja pri registraciji za kandidaturu bila je presudna za uspjeh oporbe u središtu Moskve.

“Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su šokirani. Simbolično je da oporba sad kontrolira četvrt u kojoj je Putin registriran za glasovanje”, rekao je Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički analitičar, koji je prošle godine sudjelovao u predizbornoj kampanji američkog ljevičara Bernieja Sandersa.

Izvor: Agencije