Merkel ne želi drugu debatu sa Schulzom

Angela Merkel sa zadovoljstvom je sudjelovala u televizijskoj debati, saopćio je CDU (Arhiva)
Angela Merkel sa zadovoljstvom je sudjelovala u televizijskoj debati, saopćio je CDU (Arhiva)

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je prijedlog svojeg glavnog suparnika da ponove televizijsku debatu kojom joj on nije uspio oduzeti prednost u anketama.

Vođa socijaldemokrata Martin Schulz zaostaje za kancelarkinim konzervativcima za gotovo 14 postotnih bodova.

Schulz je predložio drugu debatu u pismu, tvrdeći da nisu spomenuli mnoga ključna pitanja u prvoj debati održanoj 3. septembra, primjerice digitalni razvoj, budućnost tržišta rada, penzije i obrazovanje.

Kršćansko-demokratska stranka je odbacila tu ideju.

“Angela Merkel sa zadovoljstvom je sudjelovala u televizijskoj debati. Ispalo je jako dobro. I ona na tome staje.”

SPD: Konzervativci su kukavice

Njemačka ministrica rada Andrea Nahles, iz redova SPD-a, optužila je konzervativce da su “kukavice”, jer ne žele drugu debatu, u kojoj bi bilo riječi o pitanjima kao što su zdravstvo, obrazovanje i penzije koja su bila jedva dotaknuta u debati 3. septembra.

“Po mojem mišljenju, to je slabo od Merkel”, kazala je.

Schulz (61) je prirodniji javni govornik od Merkel (63), no u debati joj nije uspio zadati snažan udarac, djelomično zato što se dvije stranke slažu u pogledu mnogih pitanja.

Nastup Angele Merkel uvjerljivijim je ocijenilo 55 posto gledatelja, a Schulzov samo 35 posto, po ispitivanju Infratesta Dimapa za televiziju ARD.

Izvor: Agencije


Povezane

Održana jedina televizijska debata njemačke kancelarke Angele Merkel i njenog glavnog protivkandidata Martina Schulza.  Glavne teme debate bile su izbjeglička kriza, integracija manjina u njemačko društvo te odnosi s Turskom. Parlamentarni izbori održavaju se za tri sedmice, 24. septembra. Angela Merkel je u utrci za treći kancelarski mandat, a Schulz se zbog kandidature povukao s mjesta […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO