Hamas spreman na bezuvjetno pomirenje s Fatahom

Pozivamo Fatah da kroz koordinaciju s palestinskim grupama osiguramo nacionalno jedinstvo, poručio je glasnogovornik Hamasa (Reuters)

Palestinska grupa grupa Hamas saopćila je da je spremna da pregovara o pomirenju sa vladom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa “bez ikakvih preduvjeta”.

U saopćenju izdatom nakon sastanka sa egipatskim zvaničnicima u Kairu, ta grupa je navela da je spremna da raspusti sporni komitet za upravljanje Gazom, kao što je to Abbas tražio, prenosi AP.

Snabdijevanje strujom

On je obustavio opskrbu Gaze strujom i smanjio plate desecima hiljada javnih službenika u pokušaju da prisili Hamas da raspusti odbor koji je ta grupa oformila za upravljanje teritorijom Gaze, prkoseći Abbasovoj vladi.

Hamas je, prije saopćenja, zahtijevao da Abbas obustavi niz mjera preduzetih protiv te grupe prije nego što sjedne za sto da pregovara o sporazumu o pomirenju.

Do raskola između rivalskih palestinskih frakcija došlo je 2007. godine kada je Hamas iz Gaze projterao snage lojalne Abbasu, nakon čega je propalo više pokušaja pomirenja, podsjeća američka agencija.

Izvor: Agencije