Katalonci izlaze na ulice tražeći nezavisnost

Dan prelaska Barcelone pod vlast Španije često se koristi kao simboličan datum u kampanji za odvajanje (EPA)

Autobusi puni zagovornika neovisne Katalonije zaputili su se iz okolnih mjesta u glavni katalonski grad Barcelonu, gdje bi stotine tisuća Katalonaca trebale promarširati ulicama tog grada.

Organizatori okupljanja smatraju to dokazom podrške neovisnosti te pokrajine Španjolske nakon što je Madrid odlučio blokirati referendum najavljen za 1. listopada.

La Diada ili Nacionalni dan Katalonije obilježava se svakog 11. rujna u sjećanje na pad Barcelone tijekom Rata za španjolsko naslijeđe 1714. godine.

Aktivisti za otcjepljenje te pokrajine od Španjolske pozvali su Katalonce da pokažu svijetu svoju želju za osamostaljenjem.

Sukob između Madrida i Barcelone eskalirao je prošlog tjedna kad je katalonski parlament izglasao zakon o referendumu, koji je u četvrtak paralizirao španjolski Ustavni sud nakon žalbe španjolske vlade.

Vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya napominje kako je referendum protivan Ustavu, prema kojemu je Španjolska nedjeljiva i u kojoj se ovakvi referendumi mogu organizirati jedino na razini čitave zemlje, a ne pokrajina.

Policija istražuje moguće nezakonitosti

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont pozvao je zagovornike neovisnosti da izađu u što većem broju na ulice kako bi podržali referendum.

“Kako bi 1. listopada bio uspješan, ključno je da nas bude puno tijekom ovog Nacionalnog dana Katalonije. Ja ću biti ondje”, poručio je na Twitteru.

Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je Puigdemonta i 13 članova regionalne vlade koji su potpisali dekret o održavanju referenduma. Također je pozvalo policiju da istraži moguće nezakonitosti u vezi s korištenjem javnog novca za organiziranje referenduma.

Rajoy je pozvao javne službenike i gradonačelnike diljem Katalonije da poštuju zakon i zaustave pripreme za organiziranje referenduma najavljenog za 20 dana.

No, otprilike dvije trećine gradonačelnika u Kataloniji reklo je kako će dopustiti korištenje infrastrukture, poput škola i ostalih prostorija, kako bi stanovnici mogli glasovati.

Neka veća mjesta kojima upravljaju španjolski socijalisti odbila su poziv na suradnju.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau rekla je kako “stanovnici imaju pravo odlučiti” te da Katalonci proslavom nacionalnog dana trebaju iskazati svoju želju za “pravima i slobodom”.

Puigdemont je rekao kako ima pripremljene kutije i glasačke listiće skrivene i spremne za korištenje u svakom trenutku. Tijekom vikenda španjolska je policija pretražila jednu tiskaru i sjedište jednog katalonskog medija u potrazi za materijalima povezanim s referendumom.

Izvor: Agencije