Putin: Korejski poluotok na rubu velikog sukoba

Sjeverna Koreja, Raketa, Lansiranje
Francuska upozorava da će Pjongjang za nekoliko mjeseci moći lansirati rakete dugog dometa (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u petak zabrinutost zbog porasta napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, pozivajući na suzdržanost i dijalog kako bi se spriječio “velik sukob” na poluotoku.

“Problemi na tom području trebaju se rješavati samo putem izravnog dijaloga svih zainteresiranih strana, bez ikakvih preduvjeta”, istaknuo je Putin u priopćenju objavljenom uoči summita zemalja BRICS-a, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Kini.

Putin: Samo pritisak neće zaustaviti Pjongjang

“Provokacije, pritisak te vojna i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu”, rekao je, dodajući kako je pogrešno i uzaludno očekivati da će “samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pjongjanga”, prenosi Hina.

Ruski predsjednik je ocijenio da je Korejski poluotok trenutačno “na rubu velikog sukoba”, pozivajući još jednom da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize.

Moskva i Peking su više puta predlagali dvostruki “moratorij”: istodobni prekid sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih pokusa i zajedničkih vojnih vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

I ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Rexom Tillersonom da se ne primjenjuje sila prema Sjevernoj Koreji nakon njezina ispaljivanja rakete iznad Japana.

Francuski ministar vanjskih poslova u petak je kazao da će Sjeverna Koreja za nekoliko mjeseci moći lansirati balističke rakete dugog dometa te je pozvao Kinu da bude diplomatski aktivnija kako bi se ta kriza razriješila.

Le Drian: Situacija će postati eksplozivna

“Situacija je izrazito ozbiljna (…) vidimo da  je Sjeverna Koreja za cilj postavila da sutra ili prekosutra raspolaže s raketama koje mogu nositi nuklearno naoružanje. Za nekoliko mjeseci to će biti realnost”, kazao je Jean-Yves Le Drian.

“U trenutku kada će Sjeverna Koreja moći udariti na SAD, čak Europu, a definitivno Japan i Kinu, tada će situacija postati eksplozivna”, dodao je.

Le Drian, koji je u četvrtak razgovarao s kineskim kolegom, istaknuo je da se sve mora učiniti kako bi se primijenile sankcije UN-a te je pozvao Kinu, glavnog trgovinskog partnera Pjongjanga, da učini sve u svojoj moći da ih provede.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki strateški bombarderi, koji mogu nositi nuklearno oružje, izveli su u blizini istočne obale Južne Koreje zajedničku vježbu s južnokorejskim zračnim snagama.

Published On 31 Aug 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO