Amnesty: Izrael šalje zastrašujuću poruku zabranom Al Jazeere

Al Jazeera osuđuje ovu odluku države koja tvrdi da je jedina demokratska država na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju medijske mreže (Al Jazeera)
Al Jazeera osuđuje ovu odluku države koja tvrdi da je jedina demokratska država na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju medijske mreže (Al Jazeera)

Odluka Izraela da zabrani rad Al Jazeere u Jerusalemu šalje „zastrašujuću poruku da izraelske vlasti ne tolerišu kritičko izvještavanje“, saopštio je Amnesty International.

„Ovo je drzak napad na medijske slobode u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama“, rekla je Magdalena Mughrabi, zamjenica direktora Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Kritike dolaze nakon što je ministar komunikacija Izraela Ayoub Kara predložio zatvaranje ureda Al Jazeere u Jerusalemu te ukidanje dozvola novinarima Al Jazeere English i Arabic.

„Al Jazeera osuđuje ovu odluku države koja tvrdi da je jedina demokratska država na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju medijske mreže.

Amnesty je saopštio da se Izrael „pridružuje nizu drugih država u regionu, među kojima je Saudijska Arabija, a koje su zahtijevale zatvaranje kanala dok traje spor između zaljevskih država i Katara.“

‘Neprihvatljivi napad’

Kriza u Zaljevu počela je 5. juna kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli veze s Katarom, optužujući tu državu da podržava ”terorizam“. Katar odlučno negira te navode i smatra ih neutemeljenim.

Grupa koju predvodi Saudijska Arabija izdala je listu zahtjeva od 13 tačaka, među kojima je i zahtjev za zatvaranje Al Jazeere.

Katar je odbacio ovu listu, a organizacije za zaštitu ljudskih prava su nazvale zahtjev za zatvaranje Al Jazeere „neprihvatljivim napadom“.

Amnesty je pozvao Izrael da zaustavi pokušaj ušutkivanja medija.

„Svi novinari trebaju slobodno obavljati svoj posao bez uznemiravanja ili zastrašivanja“, kažu u ovoj organizaciji.

Dodaju da je potez Izraela „represivni udar na slobodu izražavanja“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Direktor Al Jazeerinog ureda u Jerusalemu Walid Al-Umari pojasnio je kako je taj ured nastavio s radom nakon jučerašnje odluke. Ne vjeruje kako do zatvaranja može doći u iduće dvije sedmice, s obzirom na to da trenutno ne postoje pravni okviri u izraelskom pravosuđu za donošenje takve odluke. Kaže da Al Jazeera službeno još nije […]

Medijska mreža Al Jazeera osudila je najavu izraelskog Ministarstva komunikacija o zatvaranju njenog ureda u Jerusalemu, oduzimanju iskaznica njenim novinarima i zabrani emitiranja zemaljskog i satelitskog signala. Osude stižu i od brojnih novinarskih udruženja i organizacija za ljudska prava na Bliskom Istoku i u svijetu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO