Tillerson Lavrovu: Rusko miješanje izazvalo nepovjerenje

Tillerson i Lavrov su razgovarali i o zahtjevu za smanjenje broja američkog osoblja u Moskvi (EPA)

Sjedinjene Američke Države su oprezno iskazale zabrinutost zbog navodnog miješanja Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore i posljedica takvog razvoja događaja na odnose između dvije države.

Američki državni sekretar Rex Tillerson u ponedjeljak je kazao kako je rekao ruskom ministru vanjskih poslova, Sergeju Lavrovu, da je miješanje Moskve u glasanje stvorilo “ozbiljno nepovjerenje” između SAD-a i Rusije.

“Rusko miješanje u izbore je svakako ozbiljan incident”, rekao je Tillerson novinarima nakon sastanka sa Lavrovom, na marginama samita ASEAN u Manili.

Tillerson je kazao da je pokušao pomoći Lavrovu da shvati ozbiljnost incidenta.

“Ovo je stvorilo niz nepovjerenja… mi jednostavno moramo naći neki način da se nosimo s tim”, rekao je on.

Tillerson je dodao kako je besmisleno da se prekinu veze između dvije zemlje zbog neslaganja, dodavši da je Lavrov pokazao spremnost da se razgovara i da se pronađe način da se naprave koraci naprijed po pitanju Ukrajine.

Istraga o miješanju

Američki Kongres i posebni tužilac istražuju navode da je Rusija uspjela utjecati na rezultate prošlogodišnjih izbora u korist američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Rusija je snažno negirala te tvrdnje, koje podržavaju američke obavještajne službe.

Trump je također pokušao smanjiti utjecaj tih optužbi, ali je aktuelna kontroverza prekinula već loše veze.

Kongres je značajnom većinom odobrio nove sankcije Rusiji, koje je Trump potpisao prošle sedmice, zbog utjecaja Moskve na izbore 2016, te zbog aneksije ukrajinskog Krima.

Ruski premijer Dmitrij Lavrov je kazao da nove američke sankcije njegovoj državi predstavljaju “sveopći trgovinski rat”.

U znak odmazde, ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio da 755 članova osoblja američke misije u Moskvi napusti Rusiju.

Tillerson je kazao da je također upozorio Lavrova da Washington odlučuje o odgovoru na potez Kremlja.

“Kazao sam ministru vanjskih poslova da nismo donijeli odluku kako ćemo postupiti u vezi ruskog zahtjeva da američko diplomatsko osoblje napusti Rusiju”, rekao je Tillerson.

“Postavio sam neka pitanja koja bi pojasnila stvari, samo da objasne stav koji je doveo do note koju smo primili, ali sam kazao da ćemo odgovoriti do 1. septembra”, rekao je on u vezi roka Moskve da američka misija smanji broj osoblja.

Izvor: Al Jazeera i agencije