Talibani i ISIL masakrirali više od 50 civila

Afganistanske snage su poslane u Mirzawalang (EPA)

Talibani i borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zajednički su ubili desetke civila u afganistanskom selu, tvrde zvaničnici.

Ako ti navodi budu potvrđeni, napad izveden u nedjelju označit će vrhunac rijetke saradnje dvije oružane grupe.

Borci su ubili više od 50 muškaraca, žena i djece u zabačenom distriktu Sayad u sjevernoj pokrajini Sar-e Pul nakon što su savladali snage Afganistanske lokalne policije (ALP) u 48-satnim borbama, navode lokalni zvaničnici. Borce ALP-a podržava afganistanska vlada.

“To je bila zajednička operacija ISIL-a i talibanskih boraca”, rekao je Zabihullah Amani, glasnogovornik pokrajinskog guvernera za agenciju AFP. “Regrutirali su snage iz drugih pokrajina u zemlji i napali su selo Mirzawalang”.

Glasnogovornik je kazao da su deseci talibanskih i ISIL-ovih boraca pod komandom Shera Mohammada Ghazanfara, lokalnog talibanskog komandanta za kojeg Amani tvrdi da se zakleo na vjernost ISIL-u, pokrenuli koordiniran napad u četvrtak.  

Ghani: Počinjen ratni zločin

“Borci su u brzom napadu zauzeli područje, što je dovelo do masakra nedužnih i bespomoćnih civila”, rekao je on.

Većina ubijenih su ustrijeljeni, ali su nekim i odrubljene glave, rekao je Amani.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani je u nedjelju ubistva osudio kao “ratne zločine”.

“Ovaj barbarski čin direktno krši ljudska prava i predstavlja ratni zločin”, rekao je Ghani u saopćenju.

Mohammad Noor Rahmani, čelnik pokrajinskog vijeća Sar-e Pula je kazao da se smatra da su 44 od 50 žrtava civili, dok su i borci ALP-a zabilježili žrtve.

“Ovo nije konačan broj mrtvih”, rekao je on AFP-u. “Mogao bi se promijeniti jer je težak pristup području, a telefonske mreže ne rade”.

Viši državni zvaničnik u Kabulu rekao je ranije za Reuters da su sigurnosne snage, uključujući borbeni avion Afganistanskih zračnih snaga, poslani u tu pokrajinu.

Izvor: Agencije