Sjeverna Koreja: Nema pregovora dok SAD prijeti

Šefovi diplomatija Kine i Sjeverne Koreje sastali su se u Manili (AP)

Sjeverna Koreja osudila je najnovije sankcije Ujedinjenih naroda i navela da neće pregovarati o svom nuklearnom oružju dok joj prijete Sjedinjene Američke Države.

Sankcije uvedene tokom vikenda predstavljaju “nasilno kršenje našeg suvereniteta”, navodi se u saopćenju Pjonjganga, koje je prenijela sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

“Nećemo stavljati na pregovarački stol naš odbrambeni nuklearni program dok smo suočeni sa prijetnjama iz Washingtona”, navedeno je u saopćenju, prenosi AFP.

Pjongjang, također, navodi da nikada neće podduzeti nijedan korak unazad u odnosu na jačanje svoje nuklearne moći.

Tillerson: Ujedinjeni za razoružavanje Pjongjanga

U međuvremenu, američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da je glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a da se uvedu sankcije Sjevernoj Koreji pokazalo da su svjetske sile ujedinjene u naporima da uklone nuklearno oružje s Korejskog poluotoka.

Tillerson je odbacio mogućnost brzog povratka na dijalog sa Sjevernom Korejom i dodao da nove sankcije UN-a pokazuju da svijet više nema strpljenja sa nuklearnim ambicijama Pjongjanga.

Kineski ministar vanjskih poslova, u razgovoru sa sjevernokorejskim kolegom, apelovao je na Pjongjang da se pridržava rezolucija UN-a i prestane provocirati “dobru volju međunarodne zajednice” lansiranjem raketa i nuklearnim testovima.

Kina: Prestati sa tenzijama

Kineski ministar Wang Yi se sastao sa sjevernokorejskim kolegom Ri Yong-hoom na marginama sastanka Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo nove sankcije protiv Pjongjanga.

Wang je, također, pozvao SAD i Južnu Koreju da “prestanu povećavati tenzije”, ističući da bi se sve strane trebale vratiti pregovorima, prenosi AP.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je nove sankcije Sjevernoj Koreji koje bi mogle za trećinu smanjiti godišnji prihod ove zemlje od izvoza koji trenutno vrijedi tri milijarde dolara.

Sankcije su uvedene na osnovu rezolucije koju je sačinio SAD kao odgovor na najnovije probe dvije balističke rakete koje je Pjongjang izveo u julu.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley pozdravila je nove sankcije protiv Sjeverne Koreje kao znak da se međunarodna zajednica ozbiljno bavi prijetnjom nuklearnog programa Pjongjanga.

“Vrijeme je da Sjeverna Koreja shvati da se više ne igramo”, rekla je Haley za Fox News.

Sankcijama se zabranjuje izvoz uglja, željeza, čelika, ruda metala kao i morskih plodova. 

Također se zabranjuje zemljama povećanje sadašnjeg broja radnika iz Sjeverne Koreje koji rade u inostranstvu, a zabranjuju se i nova zajednička preduzeća sa Sjevernom Korejom kao i nova ulaganja u postojeće kompanije.

Rezolucijom koja je jednoglasno usvojena dodato je i devet pojedinaca kao i četiri firme na crnu listu UN-a.

Izvor: Agencije