Aktivisti i novinari osudili Izrael zbog zabrane rada Al Jazeere

Al Jazeera je osudila odluku Izraela i najavila tužbu (Reuters)

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i medijske organizacije su osudile odluku Izraela da zabrani rad Al Jazeere u Jerusalemu.

Prijedlog ministra za komunikacije, Ayouba Kare, o zatvaranju ureda u Jerusalemu i ukidanje akreditiva novinara Al Jazeere English i Arabic, koji se nalaze u tom gradu, izazvo je bijes i osude brojnih organizacija.

Katarska medijska mreža je u saopćenju osudila odluku Izraela, najavljujući tužbu.

Al Jazeera je izrazila žaljenje zbog postupka zemlje koja tvrdi da je “jedina demokratija na Bliskom istoku”.

“Al Jazeera će i dalje izvještavati o događanjima na okupiranim Palestinskim teritorijama na profesionalan način, poštujući standarde koje su postavile međunarodne agencije, poput britanske Kancelarija za komunikaciju (Ofcom)”.

Razloge kojim izraelski ministar komunikacija pokušava opravdati zatvaranje ureda Al Jazeere mreža naziva “čudnim i pristrasnim”.

‘Izrael objavio rat medijskim slobodama’

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je saopćio da bi Izrael trebao odustati od svojih “nedemokratskih planova” i dozvoliti Al Jazeeri i svim novinarima da “slobodno izvještavaju iz zemlje i sa područja koje je okupirala”.

“Cenzuriranje Al Jazeere ili zatvaranje ureda te kuće neće donijeti stabilnost u regiji, ali će Izrael čvrsto staviti u kamp sa nekim od najgorih protivnika slobode medija u regiji”, rekao je Sherif Mansour, koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Asocijacija za građanska prava u Izraelu (ACRI) je osudila ono što je nazvala “objavom rata” izraelskog premijera – koji je više puta pozivao na zabranu Al Jazeere – i ministra komunikacija Kare.

“Ovo se jedan u nizu koraka koje je vlada poduzela protiv slobode izražavanja i svakog ko kritizira državnu politiku”, navodi ACRI.

Do danas nije poznato koji će biti naredni koraci.

Direktor ureda za odnose sa javnošću Vlade Izraela, koji izdaje akreditive novinarima, kazao je da neće dijeliti novinarske iskaznice ako bude smatrao da će biti ugrožena državna sigurnost.

“Zbog toga sam kontaktirao sigurnosni ešalon i zatražio sam profesionalno mišljenje u vezi mreže Al Jazeera”, rekao je Nitzan Chen. “Ured za odnose sa javnošću će donijeti odluku nakon što dobije ovo mišljenje”.

Na društvenim mrežama obavijest o zatvaranju Al Jazeere u Jerusalemu izazvala je pomiješane reakcije.

Korisnici Twittera su iskazali svoje mišljenje korištenjem dva hashtaga na arapskom jeziku, koji u prevodu znače “Svi smo mi Al Jazeera” i”Izrael gasi kanal Al Jazeere”.

Hosam Alhashlamoun je na Twitteru napisao da se teško može sjetiti nekog napada ili rata u Palestini o kojem Al Jazeera nije izvještavala.

Salem Rasem je napisao da je Al Jazeera glas istine u dobu punom laži.

Dima Sarsour je poručila da Izrael zatvara Al Jazeeru English i Arabic, čime dodatno cenzurira od svijeta agresiju na Palestince. Ona je dodala da Izrael ukida slobodu medija kako svijet ne bi uživo mogao vidjeti agresiju i kolonijalno ugnjetavanje koje provodi ta zemlja.

Alex Shams je napisao da “jedina demokratija na Bliskom istoku” sada slijedi primjer Saudijske Arabije u vezi slobode medija i gašenja Al Jazeere.

Drugi su brzo ukazali na činjenicu da je Al Jazeera u svojim emisijama predstavljala ličnosti iz izraelske vlade i vojske – što je bio prvi arapski kanal koji je to uradio. Zbog toga su joj zamjerili mnogi u arapskom svijetu. 

Yusuf Sarfati je poručio da je postupak Izraela ironičan jer je Al Jazeera jedna od rijetkih, ako ne i jedina televizijska mreža, koja je pozivala izraelske političare u svoje emisije i vijesti.

Yasser Ashour je napisao: “Okupacija je zatvorila ured Al Jazeere i ukinut će akreditive novinarima te kuće. Nadamo se da Al Jazeera neće pozvati izraelske goste da komentiraju ovo pitanje. #Ne_Normalizaciji”.

Sa druge strane, korisnik Meteabsaud je napisao: “Izraelsko zatvaranje ureda Al Jazeere je samo čin jačanja imidža kanala kao neprijatelja Izraela kako bi se pridobile simpatije Arapa i muslimana”.

Karl Sharro je pokušao da se našali na račun poteza Izraela, napisavši da nakon što su prisvojili humus, sada ta zemlja pokušava da prisvoji i arapske tradicije”.

Izvor: Al Jazeera