Lavrov i Tillerson za vikend u Manili

Osim o međusobnim odnosima, Lavrov i Tillerson će razgovarati i o Sjevernoj Koreji (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov američki kolega Rex Tillerson dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će se tokom vikenda sastati u Manili, što će biti njihov prvi susret nakon donošenja američkog zakona o uvođenju sankcija Rusiji koji je razbjesnio Moskvu.

Lavrov i Tillerson će se sastati na margini godišnjeg foruma Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) koji će se od 6. do 8. kolovoza održati u filipinskoj prijestolnici, navodi rusko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Planiraju razgovarati o vezama dviju zemalja koje su na najnižoj razini dosad.

Nove američke sankcije

Američki Kongres je prihvatio nove gospodarske sankcije Rusiji koje je Donald Trump potpisao u srijedu.

Američki predsjednik se ipak distancirao od tog dokumenta “punog nedostataka”, kako je naveo, a koji mu se ispriječio na putu poboljšanja veza s Moskvom.

Po njemu, te su veze na “opasno” niskoj razini.

Poziv na suzdržanost

Ruski premijer Dmitrij Medvedev osudio je, pak, nove sankcije kao “objavu totalnog gospodarskog rata Rusiji” i rekao da one znače “kraj ruske nade u poboljšanje odnosa s novom američkom administracijom”.

Tillerson i Lavrov su se u telefonskom razgovoru dotaknuli i Sjeverne Koreje koja bi zbog ubrzanog rada na svom balističkom i nuklearnom programu trebala biti glavna tema foruma zemalja ASEAN-a posvećenog sigurnosti u tom dijelu Azije.

“Lavrov je pozvao strane na suzdržanost i na što brži nastavak pregovora na Korejskom poluotoku”, naveo je neimenovani ruski diplomat.

Izvor: Agencije