Američki tužitelj sazvao veliku porotu u istrazi o Rusiji

Zahuktava se Muellerova istraga o navodnim ruskim naporima da utječu na američke izbore (EPA)
Zahuktava se Muellerova istraga o navodnim ruskim naporima da utječu na američke izbore (EPA)

Posebni tužitelj Robert Mueller sazvao je veliku porotu u Washingtonu kako bi istražio navode o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine, izvijestio je The Wall Street Journal, navodeći dva neimenovana izvora upoznata s time.

Velika je porota započela svoj rad posljednjih tjedana što je znak da se zahuktava Muellerova istraga o navodnim ruskim naporima da utječu na izbore te da li je Rusija bila u dosluhu s kampanjom predsjednika Donalda Trumpa.

Rusija igra znatnu ulogu u prvih šest mjeseci Trumpova predsjedništva s kongresnim tijelima koja istražuju umiješanost Rusije u izbore za koju američke obavještajne agencije smatraju da je bila zamišljena da prevagne glasovanje u Trumpovu korist, podsjeća list.

I Moskva, i Trump negiraju umiješanost

Moskva negira bilo kakvu umiješanost, a Trump opovrgava dosluh svoje kampanje i opetovano osuđuje istrage kao politički lov na vještice.

Muellerovo korištenje velikom porotom može mu dati snažno oruđe u potrazi za dokazima među kojima i izdavanje subpoena te prisiljavanje svjedoka da svjedoče.

Velika porota je skupina običnih građana koja, radeći iza zatvorenih vrata, razmatra dokaze i moguća kaznena djela koja istražuje tužitelj i odlučuje o tome treba li podnijeti kaznene prijave.

Izvor: Agencije


Povezane

Postavljene su informacije o stanju na bankovnim računima poznatih, brojevi njihovih ličnih karti, iznosi hipoteka koje imaju, stanje na kreditnim karticama…

12 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO