Ruski ambasador: Nisu potrebni nastupi histerije

State Department je saopćio da je odluka donesena u duhu reciprociteta (Getty Images)

Novi ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov stigao je u Washington i odmah na aerodromu reagirao na nalog State Departmenta Rusiji da zatvori konzulat u San Franciscu kao i dva objekta u Washingtonu i New Yorku.

“Potreban nam je sada hladnokrvan, trezven i profesionalni tok djelovanja. Kako je Lenjin govorio, nisu nam potrebni nastupi histerije. Moje kolege diplomate i ja radit ćemo naš posao profesionalno”, rekao je Antonov novinarima na Međunarodnom aerodromu Dulles.

Washington je taj potez povukao kao odgovor na to što je Moskva smanjila američko diplomatsko osoblje u Rusiji.

Ruski konzulat u San Franciscu saopćio je večeras da će prekinuti prijem stranaka u petak u 13 sati, prenosi Tanjug agenciju TASS.

State Department je saopćio da je odluka o zatvaranju donesena “u duhu reciprociteta”, dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote, 2. septembra, prenosi AFP.

Američke sankcije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je žaljenje zbog odluke o zatvaranju, tokom telefonskog razgovora sa američkim kolegom Rexom Tillersonom.

Moskva će pažljivo analizirati nove mjere koje su objavili Amerikanci, nakon čega će biti saopćena naša reakcija”, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva, prenosi Reuters.

Reagirajući na nove sankcije koje je nedavno donio američki Kongres, ruski predsjednik Vladimir Putin 30. jula naredio je Washingtonu da do septembra povuče 755 od ukupno 1.200 zaposlenika ambasada i konzulata u Rusiji.

‘Vrela faza diplomatskog rata’

Predsjednik Komiteta za međunarodna pitanja Vijeća Ruske Federacije Konstantin Kosačev rekao je da postoji mogućnost “asimetričnog odgovora” na zahtjev SAD-a.

Istovremeno, predsjednik Komiteta Državne Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki rekao je novinarima da je, zahtjevom za zatvaranje ruskog Generalnog konzulata u San Franciscu, SAD počeo “vrelu fazu diplomatskog rata”, ali je istakao da Rusija ne bi trebala odgovoriti “simetrično” već održati adekvatan nivo diplomatskih odnosa sa SAD-om, prenio je Tass.

“Siguran sam da je odgovor neophodan. I ponavljam da u ovom slučaju možda neće biti simetričan”, napisao je Kosačev na svojoj stranici na Facebooku.

On je istakao da je zatvaranje jedne strane misije mnogo ozbiljnije od protjerivanja diplomata ili čak nezakonitog oduzimanja diplomatske svojine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO