Američki bombarderi kod obale Južne Koreje

U vježbi učestvuju dva američka bombardera B-1B i četiri F-35, kao i južnokorejski bombarderi F-15 (EPA)

Američki strateški bombarderi, koji mogu nositi nuklearno oružje, izveli su u četvrtak u blizini istočne obale Južne Koreje zajedničku vježbu s južnokorejskim zračnim snagama, nakon što je Pjongjang u utorak ispalio balističku raketu koja je preletjela Japan.

Agencija AP konstatira da ovo predstavlja pokazivanje američke moći Sjevernoj Koreji.

Vojska Južne Koreje je saopćila da je u pitanju vježba u kojoj učestvuju dva američka bombardera B-1B i četiri F-35, kao i južnokorejski bombarderi F-15.

Oni učestvuju u vježbi bombardiranja u blizini istočne obale Južne Koreje, ali za sada nije jasno da li se koristi bojeva municija, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletjela Japan i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

Najavljena nova lansiranja

Raketa Hwasong-12 srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao sjevernokorejski lider Kim Jong-un, “presjekla je nebo iznad otoka Hokaido i rta Erimo duž unaprijed određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u sjevernom Tihom okeanu”, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Bit će još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti”, prenijela je KCNA, citirajući Kima.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regije u blizini Pjongjanga oko 6:00 sati ujutro po lokalnom vremenu, letjela je gotovo 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Reuters podsjeća da je 2009. godine posljednji put projektil koji je ispalila Sjeverna Koreja preletio Japan.

U svijetu je zavladala zabrinutost uslijed najnovije eskalacije krize na Korejskom poluotoku, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletjela Japan i pala u Tihi okean.

Izvor: Agencije