Ron Paul: SAD srlja u nove ratove

Paul je za pozvao Trumpove pristalice da „izađu u javnost i spriječe ga da SAD odvuče u novi krvavi rat naspram kojeg će Irak i Afganistan djelovati kao mačji kašalj" (AP)
Paul je za pozvao Trumpove pristalice da „izađu u javnost i spriječe ga da SAD odvuče u novi krvavi rat naspram kojeg će Irak i Afganistan djelovati kao mačji kašalj" (AP)

Nekadašnji američki kongresmen Ron Paul optužio je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da je prevario glasače i pogazio sva svoja predizborna obećanja time što srlja u nove ratove, prijeteći Sjevernoj Koreji i Iranu.

U svojoj sedmičnoj kolumni koju objavljuje Institut za mir i prosperitet, Paul je upozorio Trumpa kako bi „svaki takav rat automatski značio i kraj njegovog mandata“.

„I demokrate i republikanci pritišću Bijelu kuću, prvo sa nedokazanim ‘Rusijagejtom’ oko navodnog hakiranja izbora, a sada i sa pripremama za ‘novi, lijepi rat'“, naveo je Paul.

„Ako Trump krene u rat, njegov mandat je gotov, a Amerika će se naći u daleko većem problemu nego što misli.“

Paul vjeruje kako Trump jednostavno traži što veću ulogu u bilo kojoj vrsti obračuna sa režimom Kim Jong-una, što pokazuje i nedavni prelet američkog bombardera B-1 preko Korejskog poluotoka, koji je poslao jasnu poruku: Trump je spreman za napad.

Konflikt sa iranskim brodovima

On kritizira i povećanje broja američkih mornaričkih snaga u Zaljevu, što je dovelo do konflikta sa iranskim brodovima.

Bivši kongresmen ukazuje kako Iran poštuje sve obaveze iz nuklearnog sporazuma, uprkos Trumpovim konstantnim tvrdnjama da to nije istina.

Američki narod je za Trampa glasao jer je uz njega postojala veća šansa da država ostane van rata, naveo je Paul i dodao kako je nedavna studija pokazala da je Trump najveći broj glasova osvojio u dijelovima SAD-a odakle potiče najveći broj stradalih vojnika.

Paul je za pozvao Trumpove pristalice da „izađu u javnost i spriječe ga da SAD odvuče u novi krvavi rat naspram kojeg će Irak i Afganistan djelovati kao mačji kašalj“.

Izvor: Agencije


Povezane

Nove američke sankcije, ruski premijer Dmitri Medvjedev nazvao je pravim trgovinskim ratom. Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim se uvode nove mjere protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. Taj je zakon nazvao lošim, ali je dodao kako ga je bio primoran potpisati.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO