Putin: Rusija osigurala novac za mađarsku nuklearku

Rusija je 2014. godine najavila izdvajanje više milijardi dolara za izgradnju reaktora za mađarsku nuklearku (Al Jazeera)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u Budimpešti da je Rusija osigurala novac za izgradnju nuklearnih reaktora za električnu centralu u centralnoj Mađarskoj, zemlji članici Evropske unije, i da radovi mogu početi 2018. godine. 

Projekt nuklearne centrale Paks za proizvodnju električne energije primio je 12 milijardi dolara, kazao je on, prenosi agencija Tass.

“Radovi na lokaciji centrale mogu početi početkom sljedeće godine”, rekao je Putin mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Agencije prenose da bi prvi reaktor trebao biti u funkciji 2023. godine.

Rusija je 2014. godine najavila izdvajanje više milijardi dolara za finansiranje državne kompanije Rosatom kako bi izgradila reaktore za mađarsku nuklearku.

Putin i Orban održavaju bliske odnose, što je rijetka iznimka za Putina u EU, koja je Rusiji nametnula sankcije zbog uloge u ukrajinskoj krizi.

Projekt obiluje rizicima korupcije

Ruski predsjednik je u Budimpeštu stigao i kako bi prisustvovao Svjetskom prvenstvu u džuduo, a pozivnicu za taj događaj Orban mu je uručio tokom Putinove prve ovogodišnje  posjete Mađarskoj u februaru.

U okviru posjete, ruskom predsjedniku će univerzitet u Debrecinu dodijeliti počasni doktorat, u znak zahvalnosti na ulozi koju je ruska javna kompanija Rosatom namijenila toj ustanovi u projektu izgradnje dva nova nuklearna reaktora u Paksu, blizu Budimpešte.

Mađarska se oslanja na uvoz nafte i prirodnog gasa iz Rusije, ali kritičari tvrde da projekt izgradnje reaktora obiluje rizicima korupcije i čini Mađarsku još ovisnijom o ruskim energentima.

Evropska komisija odobrila je u martu finansijsku pomoć za taj projekt, koji 80 posto, odnosno deset milijardi eura, finansira Rusija putem zajma odobrenog Mađarskoj.

Komisija je dugo razmatrala taj projekt, kako bi provjerila njegovu ekonomsku održivost i usklađenost s evropskim propisima, jer je posao dodijeljen bez javnog konkursa, a osporava ga mađarska opozicija.

Izvor: Agencije