Tillerson poslije Charlottesvilla: Trump govori u svoje ime

U američkom gradu Charlottesvillu nedavno je održan veliki skup rasističkih desničara (Reuters)

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da bi trebalo razdvojiti vrijednosti predsjednika Donalda Trumpa od američkih vrijednosti kada je riječ o rasi, ističući da Trump govori u svoje ime. 

AP ocjenjuje da djeluje da je Tillerson na taj način odbacio odgovor predsjednika SAD na nasilje na maršu bijelih rasista u Charlottesvillu u saveznoj državi Virginiji, kada je okrivio obje strane za nasilje. 

Tillerson je za američke medije naglasio da je neosporna posvećenost nacije borbi protiv rasne nepravde. 

“Mi izražavamo američke vrijednosti iz State Departmenta. Mi predstavljamo američki narod, mi predstavljamo američke vrijednosti, našu posvećenost slobodi, našu posvećenost jednakom tretmanu ljudi širom svijeta i ta poruka se nikad nije promijenila”, poručio je Tillerson. 

Predsjednik govori za sebe

Upitan da prokomentariše Trumpove vrijednosti, Tillerson je rekao da “predsjednik govori za sebe”. 

U američkom gradu Charlottesvillu nedavno je održan veliki skup rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Leeja, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Izbili su sukobi između prodesničarskih grupa i antirasista koji su se također okupili u gradu, a jedna žena je poginula dok je 19 povrijeđeno kada je osumnjičeni bijelac automobilom udario u grupu kontramitingaša. Trump je okrivio obje strane za nasilne proteste u Charlottesvillu.

Izvor: Agencije