Svjetska banka: Za pitku vodu 150 milijardi dolara godišnje

Voda
Više od tri četvrtine stanovnika koji nemaju pristup vodi iz vodovoda živi u ruralnim područjima (EPA)

Svjetska banka preporučila je da bi vlade država svijeta trebale na godišnjoj razini učetverostručiti troškove za opskrbu i pristup čistoj vodi.

To bi značilo blizu 150 milijarda dolara namijenjenih sigurnoj opskrbi pojedinih dijelova svijeta pitkom vodom te za održavanje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, što bi u konačnici pridonijelo smanjenju broja dječjih bolesti i smrtnih ishoda te potaknulo gospodarski razvoj. 

Investiranja bi trebalo bolje koordinirati te jamčiti da pomoć najprije dobiju najpogođenije skupine, a vlade bi trebale angažirati privatni sektor kako bi se prikupila veće svota novca, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. 

Stalna prijetnja bolesti i pothranjenosti

“Milijuni ljudi u svijetu trenutačno se bore s lošom ili nikakvom opskrbom pitkom vodom te lošim vodovodnim i kanalizacijskim sustavima”, kazao je jedan od direktora Svjetske banke zadužen za vodna pitanja Guangzhe Chen, kako prenosi Hina. 

“Potrebno nam je više resursa koji će se usredotočiti na ugrožena područja s teškim pristupom vodi da bi se prevladale poteškoće i poboljšao neadekvatan vodovodni i kanalizacijski sustav”.

Više od tri četvrtine stanovnika koji nemaju pristup vodi iz vodovoda živi u ruralnim područjima.

Ondje postoji stalna opasnost od bolesti uzrokovanih dijarejom i pothranjenošću, upravo zbog zagađene vode ili nepostojanja sanitarnih čvorova, osobito među djecom kod koje može doći i do zastoja u razvoju.

Takav je problem vrlo raširen u Gvatemali, Nigeru, Jemenu i u Bangladešu. 

Pothranjenost dugoročno utječe općenito na razvoj djeteta, uključujući i lošiji mentalni razvoj te smanjenu sposobnost za obavljanje bilo kakvog posla, a u konačnici utječe i na gospodarski razvoj jedne zemlje, ističe Svjetska banka. 

Neke zemlje ne uspijevaju održavati infrastrukturu – u Nigeriji se, primjerice, 2015. vodom iz vodovoda koristilo manje od 10 posto gradskog stanovništva.

Za usporedbu, prije 25 godina pristup vodovodu imalo je 29 posto gradskog stanovništva. 

Smanjiti rasipanje

“Opskrba vodom i sanitarni čvorovi moraju se značajno poboljšati ili će zdravstvene posljedice biti kobne po stanovništvo”, upozorava direktor Svjetske banke za Nigeriju, Rachid Benmessaud. 

U nekim zemljama postoji vodovod, no voda je lošije kvalitete od one iz nekog potoka ili rječice. Ustanovljeno je da čak 80 posto vode iz bangladeških vodovoda sadrži bakteriju E.coli. 

Znanstvenici i ostali stručnjaci sastali su se u Stockholmu na godišnjem Svjetskom tjednu vode koji traje od 28. kolovoza do 1. rujna.

Ondje će se, među ostali, pokušati usredotočiti na to na koji način smanjiti rasipanje vode u svijetu. 

U priopćenju Svjetske banke ističe se da bi se poboljšanja, kada su posrijedi sanitarni čvorovi, trebala povezati sa zdravstvenim programima kako bi se svijet učinkovitije suočio s raznim bolestima i s pothranjenošću.

Izvor: Agencije