SPD: Stop rasističkim uvredama ministrici

'Pozovite Ozoguz u Eichsfeld i pojasnite joj šta je specifična njemačka kultura', kazao je Gauland (EPA)

Izjava kandidata ekstremnodesničarske Alternative za Njemačku (AfD) za mjesto premijera Alexander Gauland da će se “riješiti“ državne ministrice za integracije Aydan Ozoguz, izazvala je burne reakcije.

Gauland je prilikom obraćanja članovima stranke u Eichsfeldu, u saveznoj pokrajini Thuringen, kritizirao raniju izjavu Ozoguz, koja je rekla da je ”specifičnu njemačku kulturu nemoguće definisati, osim jezika“.

”Pozovite je u Eichsfeld i pojasnite joj šta je specifična njemačka kultura. Onda više nikada neće doći ovamo i mi ćemo se uz Božiju pomoć nje riješiti u Anadoliji”, rekao je Gauland.

SPD: Rasistička i neljudska izjava

Njemački list Bild javlja kako su ove riječi Gaulanda dobile aplauz prisutnih. Reutersu je Gauland kasnije kazao da je ipak bio malo preoštar.

Članica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Brigit Sippel ovu Gaulandovu izjavu opisala je kao rasističku i neljudsku te pozvala birače da 24. septembra pokažu “crveni karton” AfD-u.

Potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner na Twitteru je reagirao na Gaulandove riječi: “Gauland, koji je tajni lider AfD-a, zastrašujućom mržnjom napada našu ministricu za integracije”, napisao je Stegner, koji je dodao etiketu “Nikad više radikalna desnica”.

Zamjenica bivšeg glasnogovornika ministra vanjskih poslova Njemačke Sawsan Chebli na Twitteru je napisala kako treba vidjeti da svako ko glasa za AfD, daje glas rasistima.

Pozvala je sve demokratske slojeve da budu jedinstveni protiv AfD-a. Gauland je ranije izjavio kako u Njemačkoj nema mjesta islamu.

Posljednje ankete javnog mnijenja pokazuju kako bi AfD na izborima mogao dobiti približno 10 posto glasova i time prvi put ući u parlament.

Izvor: Agencije