Pjongjang: Vijeće sigurnosti da razmotri pitanje vojnih vježbi

Sjeverna Koreja 'snažno poziva Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri pitanje zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje' (EPA)

Ambasador Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima zatražio je od Vijeća sigurnosti UN-a da razmotri pitanje zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, nazvanih “Ulchi-Čuvar slobode”, prenosi agencija Tass.

Sjeverna Koreja “snažno poziva Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri pitanje zajedničkih vojnih vježbi kao hitno pitanje na svom dnevnom redu”, saopćio je Pjongjang.

“Ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a još jednom zanemari zahtjev Sjeverne Koreje, postat će očigledno da Vijeće sigurnosti više nije tijelo odgovorno za očuvanje mira i sigurnosti u svijetu”, istakao je Pjongjang.

Povećavanje napetosti

Vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje počele su protekle sedmice, što je naišlo na osudu Sjeverne Koreje, koja je saopćila da ih smatra neprijateljskim potezom koji povećava napetost na Korejskom polutoku, podsjeća Tass.

Sjeverna Koreja je ranije s fotografijama na kojima se nazire nova konstrukcija raketa poslala poruku da radi na novim interkontinentalnim balističkim projektilima, moćnijima nego oni koje je već testirala, istakli su u četvrtak stručnjaci za oružje.

Ako bude razvijen, takav bi projektil možda mogao dosegnuti bilo koje mjesto na američkom kontinentu, uključujući Washington i New York, tvrde stručnjaci.

Izvor: Agencije