OSCE: Trump otvara put zlostavljanju novinara

Donald Trump, SAD, Predsjednik
Donald Trump je medije u izjavama znao nazvati i 'neprijateljem naroda' (EPA)

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju pozvala je američkog predsjednika Donalda Trumpa da ublaži oštre verbalne napade na medije, upozoravajući da će oni “degradirati” ključnu ulogu medija u demokraciji i otvoriti put zlostavljanju novinara. 

Otkako je preuzeo dužnost u siječnju, Trump je pretvorio u naviku oštru osudu vodećih medijskih kuća kao što je New York Times, kojeg redovno osuđuje kao tvorca “lažnih vijesti” u porukama objavljenim na Twitteru.

“Tražim od američke administracije da se suzdrži od takvih verbalnih napada na medije”, navodi Harlem Desir, zastupnik za slobodu medija u pismu upućenom Bijeloj kući.

Novinari izloženi nasilju

“Izjave američkog predsjednika duboko su problematične i one degradiraju suštinsku ulogu koju mediji igraju u svakom demokratskom društvu, smatrajući vlade odgovornim i nudeći platformu za različite glasove”, navodi se u pismu adresiranom na američkog državnog sekretara Rexa Tillersona, kako prenosi Fena.

Desir je istaknuo Trumpove izjave na skupu u Arizoni 22. siječnja, tijekom kojeg je američki predsjednik optužio medije da su “otvoreno nepošteni, varaju i izmišljaju priče”.

“Osim što potkopavaju kredibilitet medija, takve izjave, posebno one u kojima se mediji nazivaju “neprijateljem naroda”, također bi mogle učiniti novinare ranjivijim prema zlostavljanju i nasilju”, piše Desir.

Organizacija sa sjedištem u Beču, promatrač međunarodnih izbora i ratova, također nadzire medijske slobode u 57 država članica, među kojima su SAD i Rusija, prenosi AFP.

Izvor: Agencije