ISIL napušta sirijsko-libansku granicu

Sirija, Libanon, Granica
Uz dopuštenje Damaska i libanskog Hezbollaha, konvoj od približno 600 ljudi, uključujući borce grupe ISIL i njihove porodice, napustio je sirijsko-libansku granicu (Getty Images)

Prema postignutom dogovoru o prekidu vatre, borci skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) i članovi njihovih obitelji napuštaju enklavu u području s obje strane sirijsko-libanonske granice.

Sirijska vlada i Hezbollah postigli su dogovor s ISIL-om nakon sedmodnevnih borbi na jugu, u području planinskog lanca Qalamoun, uz granicu sa Libanonom.

Sirija, Hezbollah i Libanon su 19. kolovoza pokrenule odvojene ofenzive na područje površine 300 kvadratnih kilometara, koje borci ISIL-a kontroliraju od 2014. godine.

Evakuirani borci i civili će biti prebačeni u područje Deir Ezzor.

Pauza u borbama 

Libanonska vojska objavila je u nedjelju pauzu u ofenzivi na ISIL u planinskom pograničnom području sa Sirijom kako bi pregovarala o oslobađanju vojnika – talaca od 2014. godine.

Taj jednostrani prekid neprijateljstava stupio je na snagu u nedjelju ujutro i trebao je otvoriti put posljednjoj fazi pregovora o sudbini zatočenih vojnika, javile su agencije.

Prema podacima vojske, približno 600 boraca ISIL-a bilo je prisutno u sektoru gdje su dugo predstavljali prijetnju za sigurnost zemlje. 

Izvor: Al Jazeera i agencije