Foto: Starije osobe zarobljene pod vodom u Houstonu

Štićenici staračkog doma u Houstonu bili su zarobljeni u poplavljenim sobama. 

Pomoć je došla nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije iz doma La Vita Bella, na kojima se mogu vidjeti starije žene, neke od njih u kolicima, kako drže svoje stvari iznad mutne vode.

Trudy Lampson, vlasnica staračkog doma, poslala je fotografije svojoj kćerki i njenom suprugu, Kim i Timothyju McIntosh, koji žive na Floridi. Timothy je podijelio fotografije na Twitteru, a prvobitno su mnogi korisnici mislili da su lažne.

Ipak, apel za pomoć je uspio, te su se pripadnici Nacionalne garde i drugih službi za spašavanje probili do doma i evakuirali ljude. 

‘Stanje će biti još gore’

Pošto je opustošila priobalni dio Texasa i usmrtila najmanje dvije osobe, tropska oluja Harvey izazvala je obilne kiše u unutrašnjosti ove američke savezne države koje su poplavile njen najveći grad Houston.

“Stanje je teško, a bit će još gore”, upozorio je guverner Texasa Greg Abbott.

Obilne padavine najavljene su i za narednih nekoliko dana. U nekim dijelovima Houstona očekuje se čak 1.270 milimetara kiše, što bi bile rekordne padavine za Texas, saopćila je američka Nacionalna meteorološka služba, prenosi AP.

Također je izdato upozorenje zbog poplava u kojem se navodi da će se “katastrofalne poplave u Houstonu pogoršati te da bi mogle da budu historijski velike”.

Izvor: Agencije