Evropa daje azil migrantima koji se prijave u Africi

Sastanak, Migranti, Imigranti, EU, Afrika
Lideri europskih zemalja priznali su potrebu ranjivih migranata za pokretanjem azila u Čadu i Nigeru (Getty Images)

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske dogovorili su u ponedjeljak novu politiku odobravanja azila ranjivim migrantima koji se prijavljuju za zaštitu u Africi, umjesto njihovih odredišnih zemalja.

U zajedničkom priopćenju, objavljenom nakon sastanka u Parizu, lideri četiri zemlje priznali su potrebu “posebno ranjivih migranata”, za pokretanjem zahtjeva za azil u Čadu i Nigeru, prenosi Tanjug agenciju AP.

Kako se navodi, oni planiraju pokrenuti “misije zaštite” u afričkim zemljama, u suradnji s agencijama za izbjeglice i migracije UN-a.

‘Humanitarna odgovornost’

Proces će omogućiti migrantima da legalno migriraju u Europu ukoliko su na spisku koji je odobrila agencija UN-a i ukoliko su registrirani kod dužnosnika Nigera i Čada.

Istovremeno, lideri su se složili da će pomoći Nigeru i Čadu s kontrolom granica, kako bi se spriječile ilegalne migracije.

Lideri Francuske i Njemačke, Emmanuel Macron i Angela Merkel, zatražili su na skupu jače, jasnije mjere protiv ilegalnih migracija iz Afrike u Europu.

Njemačka kancelarka rekla je da Europa ima “humanitarnu odgovornost” da se bori i protiv ilegalnih migracija i protiv krijumčarenja ljudi koji profitiraju od očaja imigranata.

Prema njezinim riječima, europske zemlje moraju jasno definirati kome je potrebna humanitarna pomoć, a tko bježi od siromaštva.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da je potrebna “efikasnija akcija” protiv ilegalnih migracija i jačanje napora Europe da pomogne afričkim zemljama da poboljšaju svoje ekonomije i zaustave krijumčarenje migranata.

Problem krijumčarenja ljudi

Premijer libijske vlade koju podržava međunarodna zajednica, Fayez al-Sarraj, koji je također prisustvovao skupu, zatražio je više podrške za borbu protiv trgovine ljudima i nadzor južne granice te zemlje.

Predsjednik Čada Idriss Deby Itno i predsjednik Nigera Mahamadou Issoufou istaknuli su kako siromaštvo tjera ljude da emigriraju u Europu ili da se bave krijumčarenjem ljudi.

Issoufou je naveo da je važno pronaći alternativu za krijumčare, poput bavljenja trgovinom ili poljoprivredom, kako bi prestali s kriminalnim aktivnostima.

Izvor: Agencije