EU o Brexitu: Vrijeme prolazi, a napretka nema

David Davis, Michel Barnier, Brexit, Velika Britanija, EU
Evropska unija razmatra sporazum o slobodnoj trgovini s Velikoj Britanijom koji bi bio sličan onome dogovorenom s Kanadom (Reuters)

Šef pregovaračkog tima Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je u ponedjeljak da vrijeme prolazi bez ostvarenog napretka o odredbama britanskog napuštanja bloka.

“Vrijeme brzo prolazi. Pozdravljam dokumente britanske vlade i pročitao sam ih veoma pažljivo, ali nam je potrebna britanska pozicija prema svim pitanjima razlaza. To je neophodno kako bismo ostvarili dovoljan napredak”, izjavio je Barnier na početku trećeg kruga pregovora u Bruxellesu u ponedjeljak, prenosi Fena.

“Moramo započeti da ozbiljno pregovaramo. Potrebni su nam britanski dokumenti u cilju konstruktivnih pregovora, i što ranije uklonimo dvosmislenosti, prije ćemo biti u poziciji da raspravljamo o budućim odnosima i prelaznom periodu”, kazao je.

Stojeći pokraj Barniera, šef britanskog pregovaračkog tima David Davis izjavio je kako London želi da EU pokaže “imaginaciju i fleksibilnost” u pregovorima, prenosi Reuters.

Pregovarači Evropske unije (EU) i Velike Britanije danas su u Bruxellesu pokrenuli treći krug pregovora o Brexitu, od kojega se ne očekuje veliki pomak jer su dvije strane još uvijek vrlo udaljene oko ključnih pitanja.

Prva faza trećeg kruga pregovora odnosi se na tri pitanja – sudbinu evropskih državljana u Velikoj Britaniji i Britanaca u EU, granicu Britanije s Irskom, članicom EU-a, i iznos finansijskih obaveza Londona prema EU-u.

Druga faza pregovora odnosit će se na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome trebao bi se postići se između kraja 2017. i proljeća 2018. godine.

Optužbe za odugovlačenje

Treći krug razgovora o Brexitu odvija se više od godinu dana nakon što je većina Britanaca na referendumu glasovala za napuštanje EU-a, u trenutku kada se dvije strane međusobno optužuju za odugovlačenje.

“Zajednički je interes EU-a i Britanije da ubrzaju pregovore, to zahtijeva da napravimo napredak u pregovorima o pravima građana, Irskoj i finansijskim obavezama”, rekao je novinarima visoki dužnosnik EU-a koji je uključen u razgovore.

Britanci u platformi, koju su predstavili nakon drugog kruga pregovora u julu, predlažu teme o kojima EU još ne želi pregovarati, kao što je sporazum o carinama. S druge strane, London izbjegava pitanje finansijskih obaveza prema EU-u pa dosad još nije iznio svoje prijedloge o tome.

Iako postoji neka usklađenost u zaštiti prava građana EU koji žive u Velikoj Britaniji i Britanaca koji žive na kontinentu, to pitanje treba tehnički doraditi, kažu izvori iz EU-a.

Irsko pitanje iznimno je osjetljivo zbog nasilne povijesti između dviju tamošnjih zajednica. London u svojoj platformi naglašava da ne želi ponovno uvođenje granične kontrole između Irske i Sjeverne Irske, ali ne objašnjava kako misli riješiti prelazak stranih državljana preko granice.

Što se tiče finansijskih pitanja, EU i Britaniju razdvaja “more razlika” o tome koliko bi London trebao platiti Uniju na odlasku, kako bi poravnao prethodne obaveze.

U nedjelju je opoziciona Laburistička stranka objavila da u prijelaznom razdoblju nakon Brexita želi zadržati Veliku Britaniju na jedinstvenom evropskom tržištu i u carinskoj uniji. Takvim proevropskim stajalištem laburisti su se udaljili od vladajućih konzervativaca koji su odbili zamisao da Britanija u prijelaznom razdoblju ostane na jedinstvenom tržištu.

Oštre kritike iz Škotske

Vladi Therese May oštru poruku uputio je i škotski ministar za Brexit Michael Russell, ustvrdivši kako bi Britanija trebala isključiti mogućnost napuštanja EU-a bez utvrđivanja uvjeta budućih odnosa s Unijom.

Pritom je kritizirao niz dokumenata iz britanske platforme za pregovore koji pokazuju kako i nakon izlaska iz EU London želi ostati u bliskim vezama s Unijom, ali bez troškova koji to uključuju. 

“Dokumenti potvrđuju prednosti članstva u EU, ali zbunjujuće pretpostavljaju da se te pogodnosti mogu održati i ako napustimo EU, jedinstveno tržište i carinsku uniju, što je sramna pozicija”, rekao je Russell.

Također je optužio Vladu da u svoju Brexit politiku nije ugradila mišljenja vlasti u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, uprkos tome što se obavezala da će se s njima savjetovati.

U prošlogodišnjem glasanju o Brexitu, Engleska i Wales glasale su o napuštanju EU-a, dok su Škotska i Sjeverna Irska bile za ostanak u članstvu.

Izvor: Agencije