Libanska vojska objavila pauzu u ofanzivi na ISIL

ISIL je 2014. zauzeo pogranični grad Aarsal i zatočio 30 libanskih policajaca i vojnika (EPA)

Libanska vojska objavila je u nedjelju pauzu u ofanzivi na grupu Islamska država Irak i Levant u planinskom pograničnom području sa Sirijom kako bi pregovarala o oslobađanju vojnika – taoca od 2014. godine.

Taj jednostrani prekid neprijateljstava stupio je na snagu jutros i trebao bi otvoriti put posljednjoj fazi pregovora o sudbini zatočenih vojnika, saopćeno je iz komande vojske.

Libanska vojska pokrenula je 19. augusta ofanzivu i objavila u utorak da je preuzela nadzor nad najvećim dijelom teritorije u rukama ISIL-a. Četiri libanska vojnika poginula su od mina od početka ofanzive.

Devet vojnika u rukama ISIL-a

Prema podacima vojske, približno 600 boraca ISIL-a bilo je prisutno u sektoru gdje su dugo predstavljali prijetnju za sigurnost zemlje. Godine 2014. zauzeli su pogranični grad Aarsal i zatočili trideset libanskih policajaca i vojnika.

Četvoricu su pogubili otmičari a peti je podlegao ranama. Šesnaest ih je oslobođeno u zamjeni zatvorenika u decembru 2015. godine, ali devet vojnika još je u rukama otmičara koji pripadaju ISIL-u.

Izvor: Agencije