Teksas evakuira zatvorenike zbog uragana

 Zvaničnici u Teksasu saopćili su danas da je u toku evakuacija 4.500 zatvorenika iz tri zatvora jer strahuju da bi oni mogli da budu pogođeni poplavama, koje je izazvao uragan Harvey, najjača oluja koja je pogodila tu američku saveznu državu za posljednjih 50 godina.

Odjeljenje za krivično pravosuđe Teksasa saopćilo je da se autobusima evakuiraju zatvorenici iz tri zatvora – Ramsey, Terrell i Stringfellow.

Oni se evakuiraju iz predostrožnosti, u vrijeme kada raste nivo vode na obližnjoj reci Brazos, prenio je AFP.

AP dodaje da će zatvorenici biti prebačeni u druge zatvore u istočnom dijelu Teksasa.

Naređenje za evakuaciju izdato je u vrijeme kada se Teksas i dijelovi Luizijane suočavaju sa prijetnjom od historijskih poplava zbog Harveyja, koji je protutnjao obalom noćas kao uragan kategorije 4.

Skoro 300.000 domaćinstava bez struje

Uragan Harvey oštetio je električnu mrežu što je dovelo do nestanka struje u skoro 300.000 domaćinstava duž obale u Teksasu, a na nekim mjestima je donio velike količine kišnih padavina.

Iz Vijeća za stabilnost električne mreže u Teksasu, koje upravlja sa oko 90 posto državne elektrodistribucije, kazali su da je u prvim satima nakon što je Harvey stigao do kopna u petak uvečer i dostigao jačinu kategorije četiri zabilježeno 211.000 prekida napajanja električnom energijom, javlja agencija Anadolija.

Ta brojka je u subotu porasla na 293.000 domaćinstava, iako se uragan smanjio na kategoriju jedan.

Osim nestanka električne energije, službe za hitne slučajeve u zajednicama sjeveroistočno od Corpus Christija, gdje je Harvey došao do kopna, izvijestile su o prekidu mobilnih veza i drugih oblika komunikacije.

Proglašena katastrofa

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je proglas o katastrofi za državu Teksas zbog sve jačeg približavanja uragana Harvey obalama te države.

Trump je na Twitteru objavio da je katastrofu proglasio na zahtjev guvernera Teksasa Grega Abbotta, dodajući kako to “oslobađa punu snagu pomoći Vlade”.

Također je  ohrabrio “sve koji su na putanji uragana Harvey da slijede savjete i naloge svojih lokalnih i državnih zvaničnika”.

“Nastavit ćemo da pratimo uragan Harvey, kao i pripremljenost i napore koje u odgovoru na njega pružaju državni, lokalni i federalni zvaničnici”, naveo je američki predsjednik.

Guverner Teksasa zatražio je pomoć američke Savezne vlade uoči naleta uragana Harveyja, pošto je Bijela kuća objavila da će uragan “nekoliko dana imati razornu snagu”.

Uragan Harvey koji je stigao do obale Teksasa ojačao je u petak sa kategorije 3 na kategoriju 4 što je znak izrazito snažne oluje s jakim vjetrovima i okeanskim valovima i približava se kopnu, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane te da bi ovo mogao biti najgori uragan u Sjedinjenim Državama nakon Katrine 2005.

Evakuacija stanovnika

Stanovnici priobalnih oblasti, koji su odlučili da ostanu u svojim kućama, u panici se opskrbljuju ogromnim količinama hrane, vode i gasa, dok drugi daskama oblažu prozore i vrata svojih kuća i poslovnih prostora, prenijeli su u petak američki mediji.

Mnogi, međutim, u žurbi napuštaju priobalne oblasti jer su zvaničnici pozvali stanovnike da se evakuišu, pa su na putevima protežu duge koline vozila, prenosi Reuters. 

Aviokompanije su otkazale letove, škole su zatvorene, a koncerti i drugi odavno planirani događaju u Hustonu i priobalnim oblastima su odgođeni.

Izvor: Agencije