Deseci mrtvih u sukobu policije i sljedbenika gurua

Vlasti su rasporedile stotine vojnika kako bi uvele red među guruove sljedbenike (AP)

Najmanje je 30 ljudi poginulo, a više do 200 povrijeđeno u sukobu pristaša indijskoga gurua osuđenog za silovanje u gradu Panchkula što je razbjesnilo više od 100.000 njegovih sljedbenika, saopćili su lokalni mediji.

Guru Gurmeet Ram Rahim, koji vodi sektu Dera Sacha Sauda, proglašen je krivim za silovanje dvije sljedbenice, a presuda je razbjesnila njegove sljedbenike kojih se više od 100.000 okupilo pred zgradom suda u gradu od pola miliona stanovnika u indijskoj saveznoj državi Haryana.

Prethodni izvještaji, objavljeni prema bolničkim podacima, govorili su o 14 mrtvih.

Optuženi je u pritvoru

Vlasti su rasporedile stotine vojnika kako bi uvele red među guruove sljedbenike. Optuženi je u pritvoru, a kazna će mu biti izrečena 28. augusta, navode lokalni mediji.

Guru Ram Rahim tvrdi da ima milione sljedbenika u svijetu.

U 2002. godini anonimni dopis stigao je tadašnjem premijeru Atalu Bihariju Vajpayeeju u kojem je jedna žena optužila gura za silovanje te utvrdila da je to činio i nad drugim sljedbenicama sekte.

Centralnom istražnom uredu su trebale godine da pronađe druge žrtve i tek 2007. dvije žene podnijele su tužbu.

Gurmeet Rahim Singh nije prvi put meta polemike. Godine 2015. bio je optužen da je 400 svojih sljedbenika potakao na kastraciju, kako bi se približili bogu. Protiv njega vođen je i proces u vezi ubistva jednog novinara 2002. godine.

Izvor: Agencije