Pjongjang najavio novu balističku raketu, domet do SAD-a

Stručnjaci za projektile naglašavaju kako ne postoje naznake da je raketa u potpunosti razvijena (Reuters)

Sjeverna Koreja je s fotografijama na kojima se nazire nova konstrukcija raketa poslala poruku da radi na novim interkontinentalnim balističkim projektilima, moćnijima nego oni koje je već testirala, istaknuli su u četvrtak stručnjaci za oružje.

Ako bude razvijen, takav bi projektil možda mogao dosegnuti bilo koje mjesto na američkom kontinentu, uključujući Washington i New York, tvrde stručnjaci.

Sjevernokorejski državni medij objavio je kasno u srijedu fotografije čelnika Kim Jong-una kako stoji pored dijagrama trostepenske rakete nazvane Hwasong-13.

Stručnjaci za projektile koji pažljivo proučavaju takve fotografije u potrazi za dokazima o sjevernokorejskim programima oružja, naglašavaju kako ne postoje naznake da je raketa u potpunosti razvijena.

Jasna poruka objave fotografije

U svakom slučaju, ona nije testirana u letu, pa je nemoguće izračunati njen potencijalni doseg, smatraju.

Usprkos tome, trostepenska raketa bila bi moćnija od dvostepenske Hwasong-14, koja je dva puta testirana u julu.

Južna Koreja i američki dužnosnici smatraju kako je raketa Hwasong-14 imala doseg od oko 10.000 kilometara, čime je mogla pogoditi većinu dijelova Sjedinjenih Američkih Država, ali ne i istočnu obalu.

“Moramo pristupiti Hwasongu-13 kao ICBM-u s dosegom od 12.000 kilometara, koji može pogoditi bilo koju tačku u SAD-u”, ističe Kim Dong-yup, vojni stručnjak na Institutu za Daleki istok Univerziteta Kyungnam u Seoulu.

Bilo koji doseg veći od 11.000 kilometara ugrožava Washington i New York sa bilo koje tačke u Sjevernoj Koreji.

“Najvjerovatnije su namjerno pokazali da rade na trostepenskoj konstrukciji, s većom snagom i dosegom”, smatra penzionirani brigadni general Moon Sung-muk, stručnjak za kontrolu naoružanja, koji je predstavljao Južnu Koreju u pregovorima s Pjongjangom.

“Testirali su Hwasong-14, koji je imao procijenjeni doseg od 9.000 do 10.000 kilometara. Ova može ići dalje, to je poruka”, ističe Moon.

Kim dao upute za proizvodnju

Stručnjaci smatraju da su namjere Pjongjanga oko objave planova za nove projektile jasne.

Fotografije je popratio izvještaj o tome kako Kim daje upute za proizvodnju dodatnih raketnih mašina i bojnih glava tokom posjete Akademiji odbrambenih nauka, agenciji koju je pokrenuo za razvoj balističkih projektila.

Fotografije su objavljene u vrijeme opadanja napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a, koje su nastale nakon što je ta izolirana komunistička država testirala Hwasong-14 i kasnije zaprijetila da će lansirati projektile na otok Guam, američku teritoriju na Tihom okeanu.

Moon smatra kako je cilj ove sjevernokorejske objave poslati poruku da Pjongjang neće pokleknuti pred pritiskom međunarodne zajednice da odustane od programa oružja.

Izvor: Agencije