Španija: Kupili noževe i sjekiru između dva napada

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su dio naoružane grupe, izvedeni su pred sud (EPA)
Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su dio naoružane grupe, izvedeni su pred sud (EPA)

Sudski dokumenti pokazuju da su osumnjičeni za napade u Španiji kupili noževe i sjekiru između prvog i drugog smrtonosnog napada u Kataloniji, koje su prošlog četvrtka izveli s razmakom od osam sati.

Ovi detalji su objelodanjeni nakon što je sudija Fernando Andreu naredio da se dvojica preživjelih osumnjičenih zadrže u zatvoru bez prava na kauciju, a da se treći privremeno pusti na slobodu, dok je četvrtom određen policijski pritvor u trajanju od još 72 sata, prenosi AP.

U dokumentima se navodi da su napadači bili improvizovali napade nakon što je kuća u kojoj su pravili eksplozivne naprave uništena u eksploziji u srijedu navečer.

“Eksplozija je osujetila prvobitni plan i ubrzala slijed događaja”, rekao je sudija u odluci koju je sud sinoć objavio.

Nakon eksplozije, u kojoj su neki od članova naoružane grupe poginuli, preostali napadači su iznajmili kombi i izveli napad u Barceloni u četvrtak, a potom napad noževima u Cambrilsu, usmrtivši ukupno 15 osoba i ranivši više od 130 ljudi.

Andreu je rekao i da je u ruševinama kuće u Alcanaru, jugozapadno od Barcelone, policija pronašla nekoliko avionskih karata za Brisel na ime imama koji je osumnjičen da je vodio grupu, a koje je izdala španska aviokomopanija Vueling, prenosi Reuters.

Također je pronađena nađena poruka na arapskom pod naslovom “Kratko pismo vojnika ISIL-a u zemlji al-Andalus krstašima, onim koji su puni mržnje, grešnicima, nepravednim i korumpiranim”.

Pritvor osumnjičenim

Prema odluci Visokog suda u Madridu, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir ostat će u zatvoru pod optužbom za „članstvo u terorističkoj organizaciji i ubistvo“.

Treći osumnjičeni Saleh al-Karib, koji je vodio internet kafe u Ripoliju gdje je većina osumnjičenih živjela, ostat će u pritvoru dok bude trajala istraga, a četvrti osumnjičeni Mohammad Ala bit će uvjetno oslobođen.

Španska policija je u ponedjeljak potvrdila da je ubijen glavni osumnjičeni za napad izveden kombijem u četvrtak u Barceloni, a riječ je o 22-godišnjem Marokancu Younesu Abouyaaqoubu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO